Akropoljski muzej jedan je od najznačajnijih muzeja na svetu

06.06.2022

13:30

0

Autor: M. J.

U muzeju se nalaze brojna remek-dela drevne grčke civilizacije

Akropoljski muzej jedan je od najznačajnijih muzeja na svetu
profimedia-0098672249 - Copyright Profimedia

Muzej je smešten na 280 metara od Partenona. Stari muzej osnovan 1865. godine nalazio se na Akropolju, ali zbog, pre svega, ograničenog prostora, krajem osamdesetih godina odlučeno je da se on izmesti. U njemu je izloženo oko 4.000 eksponata, uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja. Centralni deo postavke su eksponati iz zlatnog V veka pre nove ere.

Profimedia
 

Novi muzej otvoren 2009. godine je savremena betonsko-metalno-staklena građevina švajcarskog arhitekte Bernara Čumija izložbene površine 14.000 metara kvadratnih. U izgradnju je utrošeno 16.000 m² mermera i preko 4.000 m² stakla. Izgradnja muzeja koštala je oko 130 milona evra. Ugrađena je najsavremenija oprema za čuvanje eksponata i spada u najmodernije muzeje sveta.

Sama gradnja muzeja izazvala je dosta polemika, što zbog svog savremenog izgleda, što zbog rušenja dve vredne stare zgrade sa kojih je skinuta zaštita spomenika kulture i na čijem mestu je muzej napravljen.

Profimedia
 

Izgradnjom Akropoljskog muzeja ponovo je aktuelizovalo pitanje povratka grčkih remek-dela u Atinu, a pre svega partenonskog friza iz Velike Britanije. Umesto delova Fidijinog friza koji se nalaze u Britanskom muzeju, postavljene su gipsane kopije. U Londonu se nalaze i brojne skulpture sa Partenona koje Grčka potražuje.

Profimedia
 

Ostali evropski muzeji koji su imali deo kolekcije sa Akropolja imali su više razumevanja i odazvali su se inicijativi za vraćanje eksponata u njihovu postojbinu, tako da su delovi Fidijinog friza iz Vatikanskog muzeja i muzeja u Hajdelbergu, kao i Artemidino stopalo iz Palerma, vraćeni u Atinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike