Čaša vina i čokolada na dan! „Nova“ najstarija osoba na svetu je francuska časna sestra Andre

27.04.2022

14:00

0

Preživela je prvi svetski rat, španski grip 1918. godine i pobedila koronavirus 2021. godine

Čaša vina i čokolada na dan! „Nova“ najstarija osoba na svetu je francuska časna sestra Andre
profimedia-0590046845 - Copyright Profimedia

118-godišnja monahinja koja živi u staračkom domu u južnoj Francuskoj postala je najstarija živa osoba na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Rođena kao Lisil Randon 11. februara 1904. godine, sestra Andre je najveći deo svog života posvetila verskoj službi, navodi se u saopštenju. Pre nego što je postala časna sestra, brinula se o deci tokom Drugog svetskog rata, a zatim je provela 28 godina brinući se o siročadi i starim ljudima u bolnici.

Profimedia
 

Sestra Andre, koja živi u blizini francuskog grada Tulona, takođe je najstarija preživela osoba od virusa korona na svetu. U saopštenju Ginisove knjige rekorda navodi se da je bila pozitivna na virus početkom 2021. godine, ali da se potpuno oporavila u roku od tri nedelje, baš na vreme za svoj 117. rođendan.

U intervjuu za francuski TV kanal RMC Story u utorak, činilo se da sestra Andre ima pomešana osećanja o tome da postane nova najstarija živa osoba.

 - „Osećam da bi mi bilo bolje na nebu, ali dobri Gospod me još ne želi“, rekla je ona, nazvavši tu titulu „tužnom čašću“.

 

 

Prema rečima lekara u staračkom domu, njeno zdravlje je dobro uprkos bolovima vezanim za njenu duboku starost.

Lekari su rekli da sestra Andre nije odustala od sitnih svakodnevnih zadovoljstava kao što su čokolada i čašica vina. Takođe voli gaziranu vodu koju zove "voda koja bocka".

Sestra Andre je postala najstarija na svetu nakon smrti Kane Tanake, Japanke koja je prethodno sertifikovana kao najstarija osoba na svetu, koja je umrla u 119. godini 19. aprila.

Rekord dugovečnosti u Francuskoj i dalje drži Žana Kalman koja je umrla 1997. godine sa 122 godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike