Francuskinja tri godine dokazuje da je živa

14.01.2021

16:30 >> 12:15

0

Sud je proglasio mrtvom nakon izjave bivše zaposlene u njenoj kompaniji

Francuskinja tri godine dokazuje da je živa
Copyright Profimedia

Žen Puša, 58-godišnja Francuskinja, već tri godine dokazuje da je živa i zdrava, jer ju je radni sud proglasio mrtvom, postupajući prema informacijama jedne od njenih bivših službenica s kojom je vodila pravni spor.

Tadašnjom presudom je okončano decenijsko parničenje između nje i bivše zaposlene, a ona je za Francusku postala mrtva: izbrisana je iz službenih evidencija, izgubila je ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstveno osiguranje, račune u banci. Jednostavno, prestala je da postoji.

Pixabay

Gospođa Puša i njen advokat su mislili da će to brzo rešiti potvrdom doktora da je živa, ali kako je postojala zakonska presuda, to nije bilo dovoljno, prenosi AFP. Od 2017. godine ona je zvanično mrtva i od tada ima strah da izađe iz kuće da ne bi došla u situaciju da treba da dokazuje svoj identitet. I sve to zato što je njen život okončan na papiru, a da sud nije proverio činjenično stanje.

Profimedia

Sve je počelo 2000. godine, kada je njena kompanija za čišćenje morala da otpusti neke svoje zaposlene jer je uzgubila veliki ugovor. Jedna od zaposlenih je tužila kompaniju i sud je 2004. godine naložio da joj kompanije isplati 14.000 evra odštete, ali presuda nikada nije izvršena. Pet godina kasnije, bivša zaposlena je pokušala da od gospođe Puša naplati iznos, ali je slučaj odbačen. Godine 2016. ona je ponovo podnela zahtev sudu, koji je, verujući da je Žen Puša mrtva, naložio njenim naslednicima, suprugu i sinu, da plate odštetu.

Pixabay

Iz svega toga se nameće pitanje zašto je sud odlučio da je proglasi mrtvom. Bivša zaposlena i njen advokat tvrde da je sama gospođa Puša kriva jer nije odgovarala na prepiske i pokušavala je da izbegne parnicu. Za sud je to bilo dovoljno – poverovao je u verziju zaposlene da su njena pisma ostala bez odgovora, iz čega se zaključuje da je Žan Puše umrla, bez ikakvih drugih dokaza.

Kako je bilo jednostavno proglasiti je mrtvom, sada je mnogo teže preinačiti sudsku odluku i „oživeti“ gospođu Puše. U poslednje tri godine više puta je stajala pred sudijama, ali je njen pravni status i dalje neizvestan. Ona više nije „pokojna“, ali nije ni živa. Ona je „negde između“. Ni gospođa Puše ni njen advokat ne znaju koliko će trajati bitka za njeno „vraćanje u život“.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike