Trke rimskih kočija: Sport za fanatike zbog koga je goreo Hipodrom

17.04.2022

17:15

0

Trke su bile toliko popularne da bi grad bio praktično pust kada bi se održavale

Trke rimskih kočija: Sport za fanatike zbog koga je goreo Hipodrom
profimedia-0316700275 - Copyright Profimedia

Rimsko carstvo ostavilo je mnogo tragova koji se protežu do današnjih dana. Iz ovih svedočanstava možemo da zaključimo sve o njihovom progresu, razvoju i napretku na mnogim poljima.

Stari Rimljani su bili veliki hedonisti i mnogo su polagali na zabavu. Ona je često bila surova za današnja poimanja zabave, poput gladijatorskih borbi za koje mnogi misle da su bile najpopularniji sport u carstvu. Ipak, nisu. Sport koji je definitivno najviše privlačio pripadnike ovog naroda jesu trke dvokolica.

Profimedia
 

Ko je gledao kultni film "Ben Hur" ne može da zaboravi scene koje su upravo prikazivale ovaj sport. Učesnici su na stazi razvijali brzinu i do 80 kilometara na čas peščanom stazom Cirkus Maksimus. Ovaj hipodrom se nalazio između dva brda, Aventina i Platina. Publika je imala prilike da uživa u trkama koje su trajale po sedam krugova dugih 600 metara. U danu bi se odražalo do dvadeset četiri takva nadmetanja.

Profimedia
 

To su na neki način bili trke formule 1 tog vremena, samo mnogo opasnije. Kočije su se često međusobno sudarale pa bi delova bilo na čitavoj stazi kao i povređenih učesnika. Tada bi nastupali organizovani pomagači koji su uklanjali predmete i povređene učesnike. Na kraju, zvuk trube je bio znak da je pobednik prošao kroz cilj.

Profimedia
 

Na ceremoniji dodele nagrada, pobednik je dobijao palminu grančicu, venac i novčanu nagradu. A onda bi usledio pobednički krug. Ova ceremonija je imala toliko poklonika da je takmičenje pratilo i do 200.000 gledalaca.

Uspešna vožnja kočija je zahtevala kombinaciju fizičke snage i izdržljivosti, ali i primenu različitih strategija i, na kraju ali jednako važno, vrhunskog konja. U većini trka su učestvovale kvadrige — kočije sa četiri konja, upregnuta u nizu. Ovi posebno uzgojeni konji bili su moćne životinje, jake i ponekad nepredvidive. Iako su vozači bili najčešće robovi, oni najuspešniji su postajali bogati i poznati, a dolazili su iz čitavog Carstva piše nationalgeographic.rs.

Poznato je da su rimski carevi Kaligula, Neron i Domicijan bili veliki obožavatelji trka i da su imali svoje omiljene frakcije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike