Hram Dejvida Bekama u Bangkoku jedno je od najčudnijih svetih mesta na svetu

26.03.2022

16:00

0

Autor: 24sedam

Superheroji, naučnici, slavni sportisti, mitska bića...

Hram Dejvida Bekama u Bangkoku jedno je od najčudnijih svetih mesta na svetu
profimedia-0543156125(1) - Copyright Profimedia

Na Tajlandu se nalazi niz neobičnih hramova, a hram Dejvida Bekama je definitivno jedan od njih. Ovo je naravno samo popularni naziv za Vat Parivat, budistički hram smešten u centralnom delu Bangkoka.

Printscreen/YouTube
 

Hram je svoj nadimak dobio nakon što je glavni monah, inače strastveni navijač Mančester Junajteda odlučio da zameni mitskog krilatog Garudu likom Dejvida Bekama. Tako fudbalska zvezda od 1999. godine deli počasnu poziciju u bazi svetilišta sa dvojicom bivših tajlandskih premijera.

Printscreen/YouTube
 

Bekam je samo jedan od likova koje ne očekujete da vidite na ovom svetom mestu. Među umetničkim delima s prikazom budističke umetnosti i mitskih bića primetićete i Betmena, Supermena, čak i Popaja.

Profimedia
 

Za razliku od mnogih drugih poznatih hramova, Vat Parivat je udaljen od centralnog turističkog područja u Bangkoku. U njemu se nalazi nekoliko građevina: glavna zgrada u kojoj se nalazi ogromno svetilište Bude, nekoliko manjih zgrada za posebne prilike i sala sa spektakularnim nekonvencionalnim skulpturama koje su postale zvezde ovog budističkog hrama.

Printscreen/YouTube
 

I možda ćete na tren pomisliti da je hram Vat Parivat posvećen crtanim likovima i superherojima, ali onda ćete ugledati bistu Ajnštajna i statuu Če Gevare i promeniti mišljenje.

Utisci turista o hramu Vat Parivat se razlikuju, ali se svi slažu da je u pitanju neobična mešavina moderne pop umetnosti, budizma i tradicionalne tajlandske kulture koja izgleda potpuno jedinstveno i drugačije od svega poznatog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike