Stari engleski običaj nalagao je da član vlade obavezno prisustvuje rođenju kraljevske bebe

22.03.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

Visoki državni službenici poput ministra unutrašnjih poslova prisustvovali su kraljevskom rođenju kako bi potvrdili legitimnost dolaska na svet novog člana porodice

Stari engleski običaj nalagao je da član vlade obavezno prisustvuje rođenju kraljevske bebe
profimedia-0633183578 - Copyright Profimedia

Kraljevska rođenja su oduvek bila javna stvar i stotinama godina žene plave krvi rađale su decu pred svedocima.

Ova praksa je ustanovljena kako bi se dokazalo da je beba zaista rođena u kraljevskoj porodici kao i da se spreče eventualne zavere da se prevarant dovede na presto.

Profimedia
 

Tradicija da ministar unutrašnjih poslova bude svedok rođenja novog člana kraljevske porodice datira još od skandala iz 17. veka. Kada je žena kralja Džejmsa II, kraljica Marija od Modene, rodila sina i prestolonaslednika, protestanti nisu bili srećni. Većina se nadala da će, nakon 5 godina braka bez deteta, jedna od kraljevih protestantskih ćerki iz njegovog prvog braka dobiti tron. Sa ovim neočekivanim rođenjem stigle su i glasine da je beba podmetnuta. Pričalo se da je unešena u carske odaje u velikom tiganju, odnosno da je kraljičino dete mrtvorođeno, te da je lažna beba prokrijumčarena da bi prikrila ovu činjenicu.

Profimedia
 

Britanski ministar unutrašnjih poslova Džon Robert Klajns morao je da doputuje u Škotsku 1930. godine kako bi prisustvovao rođenju princeze Margaret, grofice od Snoudona. Margaret, ćerka kralja Džordža IV i mlađa sestra kraljice Elizabete, buduće kraljice, rođena je nekoliko nedelja pre termina u zamku Glamis, u Škotskoj, a ministar je morao u tom trenutku da obustavi sve poslove u Londonu i dođe na porođaj.

Profimedia
 

Običaj je konačno napušten 1948. godine, baš na vreme za rođenje prvenca kraljice Elizabete II, princa Čarlsa. U to vreme Ministarstvo unutrašnjih poslova je sprovelo neka istraživanja kako bi utvrdilo zašto je ministar unutrašnjih poslova imao bilo kakve veze sa verifikacijom kraljevskog deteta i nije pronašao dokaze koji bi podržali takvu tradiciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike