“Ako voliš svoje prijatelje, pljuni na njih"! Ovo je stvarno deo kulture jednog naroda

20.03.2022

18:15

0

Autor: 24sedam

Greške koje bi vas mogle uvaliti u nevolje na putovanju

“Ako voliš svoje prijatelje, pljuni na njih"! Ovo je stvarno deo kulture jednog naroda
profimedia-0006124678 - Copyright Profimedia

Ako ste turista i ne znate običaje, kulturu i navike stanovnika države koju posećujete lako možete zapasti u nezahvalnu situaciju. Ispašćete smešni, čudni, a možete nekoga i uvrediti.

Kimanje glavom

Nesporazumi  u Bugarskoj često nastaju zbog različitog pokazivanje slaganja i neslaganja u odnosu na većinu svetskih zemalja. Mahanje glavom s jedne na drugu stranu Bugarima znači „da“, baš kao i Grcima, Irancima, Libanoncima, Turcima i Egipćanima što može zbuniti ostatak sveta.

 

Pljuni na prijatelja

“Ako voliš svoje prijatelje, pljuni na njih!“, moto je pripadnika plemena Masai koji žive u Keniji i Tanzaniji, a koji se pozdravljaju pljujući jedni na druge. Kada se pozdravljaju sa starešinom, najpre pljunu u ruku, a zatim je pružaju.

 

Profimedia
 

Duvanje nosa

U Japanu se pljuvanje smatra uvredom, baš kao i duvanje nosa u javnosti. Osim toga, bez obzira na to vozite li se užurbanim gradovima ili putujete periferijom, u japanskim vozovima nećete videti Japance kako razgovaraju mobilnim, pogotovo ne glasno.

Zabranjeni pokloni

U istočnoj Aziji, Brazilu, Italiji, Peruu, Rusiji i Švajcarskoj, davanje oštrih predmeta (poput makaza ili noževa) ima negativne konotacije – od "loše sreće" do "prekidanja veze. U Kini, davanje kišobrana znači da želite prekinuti vezu. U Hong Kongu i Kini su satovi i slamene sandale povezani sa starenjem i smrti pa ih je bolje preskočiti, baš kao i kupovinu alkoholnih pića muslimanskim porodicama.

Pravilo desne ruke

U Indiji uvek koristite samo desnu ruku za jelo, primanje i davanje stvari. Levu ruku treba koristiti samo za intimne ili prljave stvari kao što je održavanje higijene i rukovanje predmetima koji su dotakli tlo, poput cipela.

Profimedia
 

Bez napojnice, molim

U Japanu nipošto ne ostavljajte napojnicu jer se to smatra vrlo nepristojnim – posebno ako krenete insistirati jer je Japanac neće prihvatiti, što bi moglo izazvati haos piše punkufer.dnevnik.hr.

Kafa za jutro i poslepodne

Kako biste naručili kafu poput Italijana, valja imati na umu da su kafe s mlekom, poput cappuccina, caffe lattea i macchiata rezervisane za jutarnje sate, a naručite li ih tokom poslepodneva, možete čak izazvati podsmeh. Takođe, takve kafe se ne piju posle jela.

Profimedia
 

O kiltu sve najbolje

Jedna od osetljivijih tema za razgovor u Škotskoj je ona o tradicionalnoj nošnji - kiltu. Kao što kilt nije suknja, tako niti dodatak kiltu nije torbica. Služi kao zamena za džepove pa ih nikada nemojte nazivati torbom ili torbicom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike