Simbolika dragog kamenja i verovanje u duhove samo su deo bizarnih sujeverja britanske kraljevske porodice

14.02.2022

15:00

1

Autor: 24sedam

Još od srednjeg veka, kraljevski nakit je ukrašavan dragim kamenjem za koje se veruje da ima mitske moći

Simbolika dragog kamenja i verovanje u duhove samo su deo bizarnih sujeverja britanske kraljevske porodice
profimedia-0039902279 - Copyright Profimedia

Britanska kraljevska porodica se pridržava mnogih dobro poznatih tradicija — ali u isto vreme veruje u neka čudna sujeverja.

Krunisanje

Dan krunisanja britanskog monarha je najveća svečanost u zemlji, ali sa sobom nosi i veliki pritisak. Ako nešto krene naopako tokom ceremonije krunisanja, loš je znak. Svaka nesreća koja bi se desila tog dana predskazala bi neuspešnu vladavinu.

Profimedia
 

Drago kamenje

Prelepi safir primećen na vereničkom prstenu princeze Dajane (danas Kejt Midlton) nije tu samo za ukras. Još od srednjeg veka, kraljevski nakit je ukrašavan dragim kamenjem za koje se veruje da ima mitske moći. Poznato je da safiri produbljuju privrženost i lojalnost, kao i da donose finansijski prosperitet i stabilnost. Sujeverna kraljica Viktorija nosila je safir i na dan svog venčanja.

Kraljevski gavrani

Više od 300 godina, šest do sedam gavrana živi u londonskom tornju. Kralj Čarls II je insistirao na njihovoj zaštiti jer je verovao da će oni sačuvati i narod i monarhiju. Prema poznatom sujeveru, „ako se gavrani Londonskog tornja izgube ili odlete, kruna će pasti, i Britanija sa njom“.

Profimedia
 

Ključevi

Još jedan fascinantan ritual povezan sa Londonskom kulom zove se "Ceremonija ključeva". Svakog dana pre 22:00 sata ceremonijalni čuvar i vojna pratnja šetaju Kulom i zaključavaju svaku kapiju. Iako su od tada instalirani brojni savremeni sigurnosni sistemi, ceremonija stara 700 godina se i danas izvodi kako bi se Kula, koja čuva Krunske dragulje, zaštitila od noćnih uljeza i lopova.

Profimedia
 

Venčanja

Princ Hari i Megan Markl dokazali su da se ne plaše da idu protiv kraljevskih pravila i usvojenih verovanja. Mladi par se zakleo na večnu ljubav u maju. I nema tu ničeg neobičnog, osim ako niste deo kraljevske porodice.  Naime, u ovoj porodici se smatra nesrećom da se par venča u maju. Sujeverna rima kaže, „Udaj se u maju i žali na dan“.

Profimedia
 

Duhovi

Britanskoj kraljevskoj porodici ne manjka duhova. Veruje se da duh kraljice Ane Bolen proganja njen dom iz detinjstva, Blikling Hol u Norfolku. Svake godine 19. maja na godišnjicu njenog pogubljenja, navodno je primećena kako se vozi u fantomskoj kočiji koju su vukla četiri konja bez glave i konjanik bez glave. Do danas živi i verovanje da Anin duh proganja i zamak Vindzor i Londonski toranj.

Kraljevski dodir

Edvard Ispovednik, vladar Engleske od 1042. do 1066. godine, navodno je bio prvi monarh koji je praktikovao „kraljevski dodir“. Tokom ovog rituala isceljenja, vladar bi stavio svoje ruke na bolesnu osobu da je izleči. U to vreme se verovalo da monarsi poseduju moć isceljenja zahvaljujući svom božanskom imenovanju od Boga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike