Spas sa Hilandara: Loza Svetog Simeona pomaže nerotkinjama i pravo je čudo

13.02.2022

15:14

1

Loza Svetog Simeona iznikla je iz njegovog praznog groba, pomaže ženama koje ne mogu da se ostvare kao majke,a njena čudotvorna moć ogleda se i u tome što već vekovima bogato rađa bez ikakve posebne nege

Spas sa Hilandara: Loza Svetog Simeona pomaže nerotkinjama i pravo je čudo
chilandar-g22e889300_1920 - Copyright Pixabay

Kada se monah Simeon upokojio 13. februara 1200. godine bio je sahranjen u naosu katolikona, uz južni zid. Po kazivanju Domentijana, pisca Života Svetog Save i Života Svetog Simeona, za vreme službe je poteklo miro iz groba i iz Simeonovog lika na zidu. I odmah je počelo da čini čuda.

Pixabay
 

Godine 1207, u pratnji grupe hilandarskih monaha, Sava je preneo očeve „cele i netaknute“ mošti u Srbiju i pohranio ih u manastir Studenicu. Tako je ispunio očevu poslednju želju da počiva u „zemlji otačastva svoga“ i radi mirenja zavađene mu braće, onda su hilandarski monasi neutešno plakali.Tada se Sveti Simeon javi u snu igumanu Metodiju i kaže mu kako je potrebno da njegove mošti budu prenete na rodnu grudu, ali da će za utehu hilandarskom bratstvu iz praznog groba njegovog iznići loza i dokle god ona bude rađala, dotle će i blagoslov njegov na Hilandaru da počiva.

Pixabay
 

Loza Svetog Simeona

Ta loza se održala i do danas. Ista svake godine bez izuzetka bogato rađa, iako joj se osim obrezivanja, nikakva druga nega ne ukazuje, niti se kakve mere protiv filoksere ili drugih bolesti i štetočina preduzimaju, što predstavlja veliko čudo Božije i time veliku moralnu utehu i duhovno obodrenje za  hilandarsko bratstvo, a i za sve verujuće Srbe.Simeonovoj lozi se pripisuje čudotvorna moć. Mnogo je svedočenja da je besplodnim supružnicima, koji su čvrsto verovali, darovala porod.

Profimedia
 

Najpoznatiji takav slučaj zbio se u 16. veku kada je solunski paša, blagodareći ovom grožđu, dobio naslednika. U znak zahvalnosti, on je 1582. godine poklonio Hilandaru veliko imanje van granica Svete Gore, zvano Kakovo, s kojeg manastiru i danas pristižu najveći prinosi. Čak je i svog sina poslao da bude monah u Hilandaru, ali su ga hilandarci odgovorili od toga videvši da mu nije milo. Ova loza i dan danas čini čuda, a mnogi ljudi koji su dobili decu  svedoče tome.Svakome ko zatraži, Hilandarci daju ovo grožđe sa uputstvom za upotrebu. Simeonovu lozu Svetogorci smatraju jednim od svoja tri najveća čuda i veruju da će nastupiti kraj vremena kada ona bude uvenula.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike