Postavljeni novi rekordi u osvajanju Mont Everesta - najstariji alpinista, najbrža planinarka i slepi penjač

31.05.2021

14:00 >> 13:19

0

Šerpas Lakpa Gelu je uspeo da se popne do vrha za manje od 11 sati

Postavljeni novi rekordi u osvajanju Mont Everesta - najstariji alpinista, najbrža planinarka i slepi penjač
Copyright Pixabay

U prethodnih nekoliko dana oboreno je nekoliko svetskih rekorda u osvajanju Mont Everesta. Do vrha su se popeli najstariji planinar, žena koja je najbrže uspela da osvoji najviši vrh i slepi planinar.

Artur Muir, star 75 godina, krenuo je u osvajanje najvišeg vrha na svetu prošlog meseca i oborio je rekord koji je do sada držao Bil Brk, star 67 godina.

Profimedai

Bivša učiteljica iz Hongkonga Cang Jin Hang, koja ima 45 godina, uspela je da se iz baznog kampa popne na Mont Everest za samo 25 sati i 50 minuta i tako postane najbrža planinarka na svetu.

Profimedia

Oni su se vratili sa misije uprkos lošim vremenskim uslovima koji su ih pratili tokom uspona.

Vrh Everesta dostiže gornju troposferu, blizu granice stratosfere, i zbog toga je planina izložena brzim i ledenim vetrovima. Prosečna brzina je 160 kilometara na čas, a u februaru 2004. godine je zabeležena brzina vetra od 280 kilometara na čas.

Na Mont Everest, sa nepalske strane, uspeo je da se popne i 46-godišnji Kinez Žang Hong koji je slep. On je prvi Azijac i treći čovek u svetu s takvim hendikepom koji je uspeo da ostvari takav podvig.

Zang se popeo na vrh visok 8.849 metara, nekoliko dana posle učiteljice. Kineski planinar je izgubio vid u 21 godini zbog glaukoma, stanja koje oštećuje nerv oka. Zang, koji je rođen u gradu Čungkingu na jugozapadu Kine, na putu do vrha pratila su trojica vodiča.

Prvi slepi čovek koji je uspeo da se popne na Everest bio je Amerikanac Erik Vihenmajer, koji je sa svojim prijateljem i vodičem Ćijangom Zijem osvojio „krov sveta“ 2001. godine.

Najviša planina nazvana je Mont Everest 1865. godine, a ime je dobila po britanskom geografu Džordžu Everestu, što je bila neka vrsta kompromisa u izboru između više lokalnih imena za planinu. U početku se on protivio toj počasti jer nije imao nikakve veze sa otkrićem najvišeg vrha i verovao je da njegovo ime nije lako napisati ili izgovoriti na hindu jeziku. Pre nego što je dobio ime po Džordžu Everestu, vrh se na engleskom zvao Pik XV.

Na nepalskom se Mont Everest zove Sagarmata, što znači „glava neba“. Na tibetanskom, najviši vrh na svetu zovu Čomolungma,  što znači „Boginja majka planina“.

Rekord u brzom osvajanju Mont Everesta drži vodič šerpas Lakpa Gelu, koji je uspeo da se popne za samo 10 sati i 56 minuta.

Novi rekorderi su troje od stotine penjača koji su se popeli na vrh planine ovog proleća. Vlada Nepala otvorila je u aprilu Mont Everest, koji je do tada bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike