Ovo je čovek koji je napravio prvi selfi na svetu (FOTO)

17.01.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Snimio ga je u oktobru 1893. godine

Ovo je čovek koji je napravio prvi selfi na svetu (FOTO)
Portrait_of_Martin_Hans_Boyè_during_experiments - Copyright Vikipedija

Iako je svet video prvu fotografiju davno, možemo reći da se u proteklih nekoliko decenija tehnologija dosta promenila i razvila, najviše zahvaljujući razvoju pametnih telefona. Ono što se nekada smatralo visokom tehnologijom dostupno samo onima kojima je to nekada bilo potrebno, danas je dostupno gotovo svakom čoveku na svetu.

Kao i mnogo puta pre, nova tehnologija je donela sporedni efekat: društveni fenomen koji se zove selfi. Verovatno najpopularnija vrsta fotografije u današnje vreme daje punu kontrolu nad fotografijom koju fotografiše, pa su društvene mreže pretrpele selfije. Mnogi bi pomislili da je prvi selfi snimljen 2003. godine, ali je snimljen daleko pre pronalaska „selfi kamere“.

Profimedia
 

Robert Kornelijus je bio američki pionir fotografije, rođen 1809. u Filadelfiji. Robert je od malih nogu pokazivao interesovanje za hemiju i pridružio se svom ocu u poslu proizvodnje srebrnih ploča i poliranja metala. Nakon što je postao uspešan i poznat po svojim delima, Kornelijusu se obratio američki pronalazač Džozef Sakston. Pronalazač je zamolio Roberta da izradi posrebrenu ploču za njegovu dagerotipiju, i to je bila iskra koja je pokrenula Robertovo interesovanje za fotografiju.

Vikipedija
 

Dagerotipija je bila prvi fotografski proces dostupan javnosti i najčešće korišćen skoro 20 godina nakon pronalaska. Nazvan po svom pronalazaču Louis-Jackues-Mande Daguerre, dagerotip je predstavljen svetu 1893. Proces je bio prilično komplikovan. Fotograf, ili dagerotipista, u ovom slučaju, polirao je posrebreni bakar dok nije izgledao kao ogledalo. Nakon toga, ploča bi bila tretirana isparenjem, postajući osetljiva na svetlost, tako da može biti izložena u kameri koliko god je potrebno.

Nakon što se upoznao sa procesom, Robert Kornelijus je odlučio da dalje razvije i usavrši dagerotipiju. Njegovi radovi rezultirali su onim što je danas poznato kao prvi selfi.

Vikipedija
 

Pošto je za dagerotipiju bilo potrebno mnogo svetla, Robert je morao da radi na otvorenom. Čuveni prvi selfi snimljen je oktobra 1893. ispred prodavnice lampi i lustera koja je bila u vlasništvu njegove porodice. Za fotografiju je Robert koristio kutiju sa sočivom od operskog stakla. Pošto je za snimanje dagerotipije bilo potrebno 3-15 minuta, mladi fotograf je imao dovoljno vremena da otkrije objektiv, uleti u snimak, ostane tamo koliko je potrebno ili duže, a zatim vrati poklopac objektiva.

Profimedia
 

Na autoportretu, Robertova slika se pojavljuje izvan centra, prikazuje čoveka raščupane kose i prekrštenih ruku, koji sa nesigurnošću gleda u kameru.

Nakon ovog uspeha, u periodu od 1841. do 1843. godine, Robert je pokrenuo i upravljao prvim fotografskim ateljeima u Sjedinjenim Državama. Kako je popularnost fotografije rasla, a otvaralo se više fotografskih studija, Kornelije je zatvorio svoje studije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike