Tradicija na Balkanu: Čuvarkuća, jaje koje štiti ukućane, useve i donosi zdravlje

30.04.2021

16:00

0

Autor: Slavica Kalaba

U Makedoniji domaćice u ranu zoru boje tri jaja i jedno stavljaju u prozor, okrenut ka Istoku

Pixabay

Na ovom našem malom Balkanu skupilo se nekoliko religija i mnogo naroda. Velikoj većini je zajedničko da su hrišćani, neki katolici a neki pravoslavci. I jednima i drugima je zajedničko da slave Uskrs i Božić, samo ne istog dana. Kako je Uskrs pokretan praznik, ponekad se desi da i jedni i drugi to proslavljaju istog datuma.

Pixabay

Ono što naš region čini posebnim je bogatstvo običaja u svim zemljama. Glavni običaji na Balkanu za uskršnje praznike su gotovi isti i uključuju 40-dnevni post, bojenje jaja, bogata trpeza i odlazak u crkvu.

Velika većina Srba ne posti 40 dana ali na Veliki petak jedu isključivo ribu i hranu biljnog porekla. Pravoslavni sveštenici ističu da je post čin duhovnog čišćenja tela, duše i uma od zlih misli.

Pixabay

U velikom delu Srbije je običaj da se jaja boje na Veliki petak i prvo jaje mora da bude crvene boje i zove se čuvarkuća. Čuva se do sledećeg Uskrsa i uloga mu je da čuva kuću. Negde ga zovu i „čuvar“, „stražar“, „stražnik“.

Negde je običaj da se to jaje stavlja u vodu u kojoj se kupa novorođenče kako bi bilo zdravo a da se deci trljaju obrazi kako bi bili rumeni kao i crveno jaje. Običaj u nekim krajevima je i da to prvo crveno jaje stoji u vodi od uskršnjeg jutra kada se njime umivaju svi ukućani. Negde je običaj da se to jaje zakopa u dvorištu ili polju jer se verovalo da štiti useve.

U selu Mokrin u Vojvodini, meštani sela tradicionalno organizuju sada već svetsko takmičenje u razbijanju jaja.

U Vojvodini postoji i običaj da na uskršnji ponedeljak, dan posle Uskrsa, momci na konjima odlaze do kuća u kojima ima devojaka i prskaju ih vodom ili parfemom. Za uzvrat dobijaju obavezno jaje, vino i rakiju.

U susedstvu, pravoslavni Rumuni Uskrs proslavljaju prema Gregorijanskom kalendaru i kod njih se jaja farbaju na uskršnji četvrtak a u nekim delovima zemlje to je prava umetnost. U Bukovini žene oslikavaju jaja voskom i kasnije ih prodaju na sajmovima i mogu dostići ozbiljne cifre.

Pixabay

Na Veliki petak, Rumuni nose cveće u crkvu i tri puta prolaze ispod stola na kome je velika Hristova slika, označavajući bolove koje je Hristos podneo kada je nosio svoj krst na Golgoti.

U Makedoniji se takođe jaja farbaju na Veliki četvrtak. Domaćice ustaju u zoru i boje tri jaja u crveno. Prvo jaje se smatra najvažnijim jer je posvećeno Isusu. Stavlja se na sunčevu svetlost, obično blizu vrata ili prozora ka Istoku, jer se veruje da će, kada sunce izađe, Božje zrake uputiti ka njemu.

Pixabay

Drugo jaje je namenjeno glavi kući a treće je za mir i zdravlje.

Domaćica tokom ovog rituala ne sme biti gladna niti imati bilo kakve negativne misli, jer se to smatra lošim znakom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju –24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti