Novi pametni kombinezoni prate razvoj i motoriku dece

05.07.2022

14:30

0

Autor: M. J.

Ideja je da se nadgleda svaki pokret mališana

Novi pametni kombinezoni prate razvoj i motoriku dece
Screenshot_147 - Copyright Printskrin/youtube/ University of Helsinki

Istraživači sa Univerziteta u Helsinkiju u Finskoj napravili su pametni kombinezon koji može da prati pokrete mališana. Ideja je da se pažljivo prati motorički razvoj i rano identifikuje bilo koji problem, omogućavajući ranije intervencije. Problemi sa motoričkim razvojem mogu biti povezani sa širim neurorazvojnim problemima, pa praćenje aktivnosti malog deteta može pružiti uvid u njihov ukupni razvoj.

Printskrin/youtube/ University of Helsinki
 

Ranije je ovo zahtevalo da neko sedi i gleda decu, ili da ih snima, što je otežavalo praćenje mališana tokom dužeg vremenskog perioda. Odelo je zahtevalo značajna otkrića u mašinskom učenju kako bi se kompjuterski algoritmi obučili da prepoznaju specifične pokrete koji upućuju na moguća osnovna medicinska stanja.

Motorički razvoj je očigledno važan za decu i igra važnu ulogu u njihovom ukupnom razvoju. Kretanje i interakcija sa svetom su važni za učenje i iskustvo. Deci sa problemima u motoričkom razvoju će možda biti potrebna posebna podrška tako da ne utiče ni na njihov ukupni razvoj. Rano prepoznavanje razvojnih problema je korisno u sprovođenju ranih intervencija koje usmeravaju ukupni neurorazvojni napredak deteta.

Printskrin/youtube/ University of Helsinki
 

Trenutno praćenje motoričkog razvoja kod dece uključuje mnogo vizuelnog posmatranja. Ovo je dugotrajno i naporno, i nije posebno objektivno ili kvantitativno. Da bi se pozabavili ovim, ovi istraživači su kreirali MAIJU (Motorna procena odojčadi sa kombinezonom), pametni kombinezon za malu decu.

Printskrin/youtube/ University of Helsinki
 

Odelo sadrži niz senzora pokreta. Istraživači su obučili algoritam mašinskog učenja da identifikuju specifične pokrete koje su deca napravila dok su nosila odelo, što je zahtevalo neke inovacije. Prednosti odela uključuju njegovu sposobnost da objektivno prati decu tokom dužeg vremenskog perioda iu njihovom prirodnom okruženju, na primer kod kuće.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike