Najvećii svetski hakeri se takmiče ko će provaliti u Teslu! Pobednik dobija 600.000 dolara i zadržava auto

24.05.2022

14:30

0

Autor: 24sedam

Hakeri imaju zadatak da pronađ sigurnosne propuste

Najvećii svetski hakeri se takmiče ko će provaliti u Teslu! Pobednik dobija 600.000 dolara i zadržava auto
Profimedia

Na tradicionalnoj, 15. po redu Pwn2Own konferenciji, u organizaciji Zero Day Initiative, održanoj u Vankuveru, okupio se veliki broj istraživača-hakera koji su imali za cilj da pronađu sigurnosne propuste u proizvodima poznatih tehnoloških kompanija. Najveća nagrada obezbeđena je za hakera koji bi uspeo da hakuje Tesla Model 3 – čak 600.000 dolara i pomenuti Tesla automobil.

Pixabay
 

Ova konferencija je inače postala poznata kao test područje za istraživače koji pronalaze sigurnosne propuste u proizvodima i obaveštavaju kompanije o njima. Prvi Pwn2Own organizovao je Dragos Ruiu 2007. godine, kao izazov za hakovanje MacBook Pro računara. Taj koncept se kasnije proširio i događaj je održavan nekoliko puta godišnje i trajao je po nekoliko dana. Ovo takmičenje odgovara i istraživačima koji imaju prilike da osvoje brojne nagrade, ali i kompanijama čiji proizvodi su podvrgnuti rigoroznim bezbednosnim testiranjima.

Profimedia
 

Tokom 15 godina, takmičenje je raslo, od malog događaja fokusiranog na pronalaženje propusta u softveru, na globalni događaj koji se održava širom sveta. Prve nagrade bile su simbolične, do 1.000 dolara, a recimo prošle godine hakerima je isplaćeno više od 2.000.000 dolara. Samo prvog dana takmičenja ove godine, učesnici su osvojili nagrade u iznosu od 800.000 dolara.

Na žalost ili na sreću po Teslu, ove godine niko nije uspeo da osvoji glavnu nagradu. Najbolji istraživač-haker osvojio je ukupno 270.000 dolara, a za njim slede tri hakera koji su osvojili po 150.000 dolara.

BONUS VIDEO:

Crvena zvezda

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi