Stena Gvatape u Kolumbiji: Nacionalni spomenik sa 740 stepenika

08.02.2021

17:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Turistička atrakcija je gigantski monolit odakle se pruža spektakularan pogled

Profimedija

El Penjon De Gvatape ili doslovno „Stena Gvatape“, neobična je atrakcija u Kolumbiji koja se nalazi na dva sata vožnje od grada Medeljina.

To je gigantski monolit usred ravnice koji izgleda kao da je zašiven, ali „šavovi“ su stepenice, ukupno njih 740 koji vode do vrha. El Penjon je sastavljen od granita, što je verovatno razlog što još uvek stoji i odoleva eroziji.

Nekadašnji stanovnici regiona, Indijanci Tahamies, obožavali su ovu stenu a 1940.godine kolumbijska vlada je stenu proglasila nacionalnim spomenikom.

Godine 1954. grupa prijatelja, navodno na nagovor lokalnog sveštenika, popela se na stenu koristeći niz dasaka zabijenih u pukotinu. To su bili prvi ljudi za koje se zna da su se popeli na El Penjon. Uspon je trajao pet dana a na vrhu su našli do tada nepoznatu biljku koja je dobila latinsko ime Pitcairma heterophila. Ubrzo je stena postala skromna turistička atrakcija.

Danas postoji „cik-cak“ stepenište koje vodi do vrha, odakle se pruža spektakularni pogled na okolna jezera i ostrvo Gvantape. Cena ulaznice je 6 američkih dolara a na vrhu se nalazi trospratni vidikovac gde se možete osvežiti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti