Rusija će u julu predstaviti prvi električni avion

28.03.2021

19:00

0

Autor: Slavica Kalaba

Projekat je zasnovan na principu superprovodljivosti

Pixabay

Zamenik premijera Rusije, Jurij Borisov, potvrdio je da će Rusija na aeromitingu MAKS 2021 od 20. do 25. jula u Žukovskom, u Moskovskoj regiji, predstaviti prvi avion sa električnim motorom.

Električni avion je zasnovan na principu superprovodljivosti  koji razvija ruski Centralni institut za vazduhoplovne motore (CIAM).

Kako se navodi, ovaj inovativni električni motor zasnovan je na visokotemperaturnim superprovodnicima snage 500 kW, a ispitivanja su počela 5. februara.

Prema rečima izvršnog direktora CIAM-a Mihaila Gordina, ovo je jedan od najvažnijih projekata u modernom vazduhoplovstvu sa ciljem da se reši niz tehnoloških problema sa kojim se vazdušni saobraćaj suočava.

Razvoj ovog projekta je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i ispitivanja a iza ovog ruskog projekta je na stotine proizvedenih prototipova i desetak testiranih i proizvedenih uzoraka motora različitih kapaciteta.

Planirano je da se ova nova tehnologija koristi za dizajniranje motora i elektroenergetskih kompleksa za potpuno električne avione i helikoptere, piše Raša Tudej.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti