4. maj – Dan ratova zvezda: „Neka četvrti bude sa vama!“

04.05.2021

14:00 >> 09:18

0

2015. godine astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici su obeležili Dan ratova zvezda gledajući filmove iz ovog serijala

4. maj – Dan ratova zvezda: „Neka četvrti bude sa vama!“
Copyright Pixabay

Serijal filmova „Ratovi zvezda“ („Star Wars“) koji je započet 1977. godine svoj dan obeležava baš danas, 4. maja.

Datum je izabran kao igra reči po čuvenoj rečenici iz filma „May the Force be with you“. Slogan obeležavanja glasi „May the Fourth be with you“.

Pixabay

Krilaticu „Neka četvrti bude s vama“ prva je koristila politička stranka Margaret Tačer kako bi joj čestitala na izboru za premijera  4. maja 1979. godine.

„Ratovi zvezda“ ili epsku svemirsku operu, kako je još nazivaju, napisao je i režirao Džordž Lukas. Prvi iz serijala filmova premijerno je izveden 1977. godine i odmah je postao bioskopski hit. I danas, posle četrdesetak i kusur godina, „Ratovi zvezda“ su jedan od finansijski najuspešnijih filmova svih vremena.

Pixabay

Osim što su zaradili mnogo novca, ovi filmovi i sve što je u vezi sa njima, su uticali i na stvaranje mnogih drugih filmova i započeta je nova era prepuna specijalnih efekata, mašte i uzbuđenja koja su privukla kako mlađu, tako i stariju publiku.

Čak su uticali i na politiku. Tako je strateški odbrambeni program administracije američkog predsednika Ronalda Regana dobio nadimak „Ratovi zvezda“.

Pixabay

Prva proslava 4. maja dogodila se u podzemnom bioskopu u Torontu 2011. godine. Pored filmskog maratona, za fanove su bili organizovani i razna takmičenja u kostimima, kvizovi, parodije.

Pored toga, serijal je uticao i na stvarni život pa su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2015. godine 4. maja gledali Ratove zvezda.

Pixabay

A ako kojim slučajem imate kolekcionarski novčić „Star Wars“, koji su izdati u ograničenom broju, na ostrvu Niu u južnom Pacifiku, možete ih koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Pixabay

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike