Zgrada o kojoj se priča! Prvi u nizu „uvrnutih“ solitera

26.08.2021

15:30 >> 16:36

0

Autor: A.G.

Pionir samoodržive arhitekture

Zgrada o kojoj se priča! Prvi u nizu „uvrnutih“ solitera
Copyright Profimedia

Turning Torso je neo-futuristički neboder u Malmeu u Švedskoj. Dizajnirao ga je španski arhitekta Santiago Calatrava i završio 2005. godine, a zasnovan je na njegovoj skulpturi ljudskog bića koje se uvija.

Bio je to prvi toranj na svetu koji se „uvija“ i sa 190 metara predstavlja najvišu zgradu u Skandinaviji.

Pročitajte još:

Kada je otvorio svoja vrata, 2005. godine zakrivljeni Turning torso sa svojih 190 metara bio je najviši neboder u Skandinaviji, najviša stambena zgrada u Evrospkoj uniji, te druga po visini u Evropi, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia

Ideja o stvaranju ove neverovatne strukture došla je u vreme kada je Malme još bio u renesansi, sa lokalnim političarima željnim obnove nekadašnjeg industrijskog uporišta na zapadu grada, sa vizijom da od raspadnutog područja naprave urbanu sredinu, sa kućama, spomenicima kulture i objektima za zabavu. Želeli su nešto što će imati uticaj ne samo u regionu, već i širom sveta i to su i učinili.

Pročitajte još:

Zgrada od 57 spratova podeljena je u devet delova koji se okreću. Deo prostora odlazi na kancelarijski prostor, a ostatak na 147 luksuznih stanova.

Turning torso je jedan od pionira samoodržive arhitekture, zbog čega je i zaslužio priznanja struke. Energija koja se troši u stanovima dolazi iz obnovljivih izvora sunca, vode i vetra, ali i organskog otpada kojeg stanari odlažu na za to predviđeno mesto.

Neboder se sam pobrine za čak sto odsto energije koju stanari koriste za grejanje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike