Nova godina, novi početak: Evo kako postaviti sebi nove ciljeve

19.12.2022

15:13

0

Autor: 24sedam

Psiholozi otkrivaju 4 vrste početaka

Nova godina, novi početak: Evo kako postaviti sebi nove ciljeve
Nova godina - Copyright Pexels

Kad se godina približi kraju, kad nova zakuca na vrata, da li će vam ostati neki “nezavršeni posao” koji vam crpi energiju? Nova godina donosi nam novu priliku da zakoračimo stepenicu više na lestvicama ličnog rasta i ostvarimo bolji život. A da bi bilo tako, trebalo bi da znamo da dobro završavamo i započinjemo.

Pexels
 

Godine prolaze. Neminovno. Reka života teče. Nezaustavljivo. Završeci i novi počeci izmenjuju se i isprepliću do te mere da je ponekad teško razlučiti da je li sledeći korak kraj jednog puta ili početak drugog, a često je i jedno i drugo. Ritam početaka i završetaka duboko je utkan u naše biće, a kako se s njim nosimo uveliko će uticati na naš razvoj i kvalitet življenja – hoće li nas valovi života ljuljati i nositi prema novim obalama ili nas, pak, potopiti.

Profimedia
 

Šta su to dobri završeci i zašto su tako važni?

Kao prvo – dobar završetak je – završen! Ali šta ako to nije? Gestalt – pravac psihoterapije koji je osnovao Fritz Perls – u velikoj meri se bavi ograničavajućim uticajem „nezavršenih poslova” koji nam poput magneta odvlače dragocenu energiju iz sadašnjeg trenutka i uzrokuju hod kroz život koji mnogi opisuju kao „dva koraka napred, jedan nazad”.

Profimedia
 

Nezavršeni poslovi

I tako redom – nezavršeni poslovi s bivšima, partnerima, prijateljima, šefovima, neispunjena obećanja samoj sebi, odgođeni planovi Na kraju možete biti srećni ako uspete u „sada i ovde” zadržati 10 posto svoje energije, a tu jedva pomaže i najjača kafa.

Pixabay
 

Slušajmo svoje srce

„Nije stvar u tome koliko godina živimo, nego u tome koliko života ima u tim godinama!” izreka je pripisana Abrahamu Lincolnu. I zaista, ako zamislimo da se nalazimo negde pri kraju svog životnog puta i gledamo unazad, ono što pamtimo kao važno i vredno, stvari su u kojima smo sledili nadahnuće svog srca, a ne mozga.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike