Merkur iz drugog ugla

20.10.2020

11:00 >> 10:01

0

Autor: A.G.

Većina kratera na ovoj planeti nazvana je po poznatim piscima i umetnicima

Merkur iz drugog ugla
Copyright Profimedia

Merkur je planeta najbliža Suncu i nije je lako videti, osim tokom sumraka. Temperatura na njoj dostiže i do 400 stepeni. Noću, međutim, bez atmosfere u kojoj se zadržava toplota, temperature strmoglavo padnu i do minus 180 ° C

Površina Merkura je vrlo slična našem Mesecu. Ima vrlo neplodnu, kamenitu površinu prekrivenu mnogim kraterima. Posle Zemlje, Merkur je druga najgušća planeta.

– Ako na Zemlji imate 100 kilograma na Merkuru imate 38.

– Jedan dan na Merkuru traje 176 zemaljskih dana.

– Merkurova godina traje 88 zemaljskih dana.

Profimedia

Za razliku od mnogih drugih planeta koje se „samoisceljuju“ prirodnim geološkim procesima, površina Merkura je prekrivena kraterima, od kojih je većina nazvana po poznatim piscima i umetnicima.

Orbita Merkura je elipsa, a ne kružna. Prema naučnicima i astronomima, ona ima najekscentričniju orbitu u Sunčevom sistemu i najmanje kružnu od svih planeta.

Na površini Merkura nema vode, međutim, moguće je da ispod nje može biti vode. Takođe, na površini nema vazduha, ali bi mogao biti zarobljen ispod.

Samo dve letelice su ikada posetile Merkur.

Profimedia

Merkur se u narodu uglavnom pominje kada je retrogradni, pa se kao takav uveliko odomaćio u svakodnevnom govoru kao metafora zbrke, smetnje u komunikaciji, saobraćajne gužve, izgubljenih predmeta i ugovora sklopljenih na našu štetu.

Za razliku od astrologa i dobrog dela naroda, iz ugla nauke, ne postoje kosmičke sile koji na ovaj način mogu da izazovu odlaganje leta na primer ili promene u raspoloženju.

U šta god verovali, činjenica je da smo u ovoj godini ostavili dva retrogradna Merkura iza sebe, u februaru-martu i junu, odnosno julu. Vladavini trećeg ostalo je svega dve nedelje, kada će se vratiti u direktan hod.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike