Obučene za svaku situaciju! Nekoliko ludih stvari koje niste znali o stjuardesama

07.07.2022

19:35

0

Autor: A.G.

Postoji mnogo zanimljivih poslova, a biti stjuardesa je svakako jedan od njih

Obučene za svaku situaciju! Nekoliko ludih stvari koje niste znali o stjuardesama
profimedia-0269465007 - Copyright Profimedia

Od komplikovane obuke do nepristojnih putnika i dugotrajnog rada, sa sigurnošću se može reći da život stjuardese sigurno nije najlakši. Kako većina putnika verovatno ne zna šta ovaj posao podrazumeva, nudimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o „domaćicama leta“ koje verovatno niste znali.

One nisu konobarice

Izraz „nebeske konobarice“ često se koristi. Ali stjuardese su mnogo više od toga. Umesto konobarica, oni su više kao policajci koji sprovode pravo da vas uklone sa leta ako smatraju da ste problematični.

Profimedia
 

Obučene za borbu prsa u prsa

Kabinsko osoblje je odgovorno za bezbednost života ponekad i do 525 ljudi koliko ih može biti na letu. Biti u stanju da zadrži neposlušnog putnika u tim okolnostima je od suštinskog značaja te su mnoge stjuardese obučene za borbu prsa u prsa.

Obučene i za porođaje

Pored ostalih osnovnih postupaka prve pomoći, stjuardese se obučavaju i za porođaj beba u vanrednim situacijama. Ovaj trening može biti od vitalnog značaja za trudnicu koja se nađe u vazduhu na 10.000 metara, 2 sata udaljena od najbližeg aerodroma.

Profimedia
 

Prošle su obuku za preživljavanje

Obuka stjuardesa ne podrazumeva samo rutniske letove. U slučaju nužde, odnosno prinudnog sletanja, vaša stjuardesa će znati šta da čini, jer je savladala osnovne veštine preživljavanja kako bi obezbedila brzo spasavanje i dobrobit putnika u ekstremnim uslovima.

Ne mogu biti prenske ili previsoke da lete

Kada je Pan American Airways bio na svom vrhuncu, 1960-ih, postojali su strogi kriterijumi za stjuardese. Morale su da budu visoke najmanje 158cm, da imaju manje od 59kg, a u penziju su odlazile čim napune 32 leta. Takođe nisu smele da se udaju, niti da imaju decu. Rezutat toga je da nijedna nije izdržala duže od godinu i po dana.

Profimedia
 

Udružene stjuardese su 70-ih rešile da opamete kompanije, pa su godine odlaska u penziju promenjene. Deceniju kasnije izborile su se i za ukidanje restrikcije braka. Danas, sve dok stjuardesa može da “stane” u sedište, dok je dovoljno visoka da dohvati ormariće za prtljag i dok može da prođe kroz izlaz u slučaju opasnosti – može I da leti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike