Ovo je najmlađi manastir na Fruškoj gori

06.06.2022

18:20

0

Autor: M. J.

Smešten je između dva brda na obroncima Fruške gore

Ovo je najmlađi manastir na Fruškoj gori
manastir jazak profimedia-0528693052 - Copyright Profimedia

 Za manastir Jazak, neki kažu da je naziv dobio zato što se nalazi u jazbini, odnosno između dva brda, dok drugi kažu da reč ima arapsko poreklo. Stari Jazak je manastir koji je, po predanju, podigao despot Jovan Branković krajem XV veka.

Profimedia
 

Tokom Velike seobe Srba mošti Uroša Nejakog prenete su iz Nerodimlja u stari Jazak. Zahvaljujući ovom činu, manastir je počeo da uživa veliki ugled, što je doprinelo i građenju novog i većeg manastira u XVIII veku, i to ga čini „najmlađim” na Fruškoj gori. Posvećen je Svetoj Trojici. Barok i blagi uticaji islamske arhitekture na fasadi su učinili ovaj manastir svojevrsnim na Fruškoj gori. Pored arhitekture, manastir krasi i bogati ikonostas.

 

Više puta su mošti cara Uroša premeštane iz Jaska, da bi 2001. godine bile ponovo vraćene. Tu je i deo moštiju Svete Anastasije Rimljanke. U dvorištu manastira se nalazi izvor koji je posvećen istoimenoj svetici.

Profimedia
 

Tokom Drugog svetskog rata Jazak je pretrpeo velika oštećenja, a manastirska riznica je opljačkana. Danas je renoviran, a o njemu brine sestrinstvo manastira. Iako je komples manastira  prilično veliki , sestrinstvo se brine o svemu peku same svoju čuvenu rakiju,uzgajaju sopstveno povrće .Igumanija manastira Jazak je mati Paraskeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike