Tražite i daće vam se: Kako tumačimo reči iz Biblije

12.04.2022

12:30

0

Autor: 24sedam

Mnogi pravoslavni hrišćani postavljaju sebi pitanje: Zbog čega bismo se molili ako Bog već zna sve naše potrebe

Tražite i daće vam se: Kako tumačimo reči iz Biblije
Sent Andreja (4) - Copyright Pixabay

U vreme velikog posta ljudi  tumače Bibliju i posvećenji su molitvi, češće odlaze u hramove  na liturgiju kako bi u miru dočekali Vaskrs. Osim toga, kada nam je veoma žao bližnjeg i kada molimo Boga da mu pomogne to njega dovodi do velike ganutosti, zato što se tada on upliće ne narušavajući slobodu ljudske volje. Bog je u potpunosti raspoložen da pomogne ljudima koji pate.

Pixabay
 

 Da bi im on pomogao, neko ga mora za to zamoliti. Zato što ako Bog pomogne nekome iako ga niko za to nije molio, onda će đavo protestovati i reći: „Zašto mu pomažeš i narušavaš slobodu ljudske volje? On je grešnik to znači – pripada meni“.

Iz ovoga je vidljivo i veliko duhovno Božije blagorodstvo koje čak đavolu ne daje pravo da izražava nesaglasnost. Stoga da bi se umešao, On želi da ga mi zamolimo za to. On će i doći odmah u pomoć ako nam to koristi. On želi da pomaže svojim stvorenjima saglasno njihovim potrebama.Ka svakom čoveku Bog deluje posebno, onako kako je više na korist svakome.

I tako, da bi pomogao i Bog i svetitelji, to treba da želi i moli sam čovek kome je pomoć potrebna. U suprotnom slučaju oni neće pomoći. „Da li želiš da se to dogodi?“ – pitao je raslabljenog Hristos.

Pixabay
 

Ako čovek neće, to Bog poštuje. I ako neko neće u Raj, Bog ga ne vuče tamo na silu, osim onih slučajeva kada je čovek koji se nalazi u duhovnom neznanju bio nepravedno oštećen, tada on ima pravo na Božiju pomoć.

U drugim slučajevima Bog ne želi da se meša.

Čovek traži pomoć? Bog i svetitelji mu pomažu. Jedva uspeš i trepnuti, a oni već pomogli. A ponekad ne uspeš ni trepnuti, toliko brzo je Bog pokraj tebe.

 

24sedam/Goran Sivački
 

Tražite i daće vam se, govori Sveto Pismo. Ne tražeći Božiju pomoć, mi trpimo potpuni neuspeh. Ako tražimo Božansku pomoć, onda nas Hristos konopčićem veže Svojom Blagodaću i zadržava nas. Vetar duva čas sa jedne, čas sa druge strane, no mi smo vezani i nalazimo se van opasnosti.

Ali kada čovek ne shvata ko ga pridržava, onda on odvezuje konopčić, udaljuje se od Hrista, a sa svih strana počinju da ga drmusaju vetrovi i on strada.

Starac Pajsije Svetogorac

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike