Otkačeni svetski muzeji: Doživite lošu umetnost, priče propalih veza ili vampirsko iskustvo

08.07.2021

09:30 >> 10:23

0

Ako želite svoje putovanje da dopunite alternativnim sadržajima, onda su ovi muzeji savršen izbor za vas

Otkačeni svetski muzeji: Doživite lošu umetnost, priče propalih veza ili vampirsko iskustvo
Copyright Profimedia

Od veštičarenja i vampira do ljudske kose i loše umetnosti, širom sveta postoje muzeji posvećeni gotovo svemu što vam padne na pamet.

Ako ne preferirate klasičnu umetnost, ako želite svoje putovanje da dopunite alternativnim sadržajima, onda su ovi muzeji savršen izbor za vas.

Muzej loše umetnosti, Boston

Zašto gledati klasična umetnička dela kada možete doživeti lošu umetnost u Muzeju loše umetnosti u Bostonu. Kustosi ovog muzeja prikupljaju i prikazuju sva loša umetnička dela koja su nastajala da bi bila umetnost ali u tome nisu uspela. Kolekcija uključuje portrete, pejzaže i dela mrtve prirode.

Profimedia

Ideja za muzej nastala je 1994. godine, kada je suosnivačica muzeja Luiz Rejli Sako počela da sakuplja loša umetnička dela. Danas muzej MOBA ima tri izložbene galerije, prodavnice i više od 600 komada loše umetnosti. U svakom trenutku je izloženo najmanje 70 dela te umetnosti.

Pročitajte još:

Muzej kose Avanos, Turska

Turski region Kapadokija poznat je po mnogim divnim stvarima, ali ako ste u potrazi za nečim neobičnijim prava adresa je Muzej kose, jedini muzej na svetu koji prikazuje ekskluzivnu kolekciju ljudskih vlasi. Iako na prvi pogled bizarna, priča o poreklu ovog mesta je zapravo vrlo slatka. Muzej je formiran tako što je grnčar Galip Korukću odsekao pramen kose Francuskinji koja je 1979. godine posetila njegov atelje i okačio ga na zid.

Profimedia

Od tada bi od svake žene koja bi posetila taj atelje sekao po pramen kose i kačio ga na zid. Atelje je s vremenom pretvoren u muzej, koji je 1998. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda. U njemu se nalaze desetine hiljada pramenova ženske kose, što privlači veliku pažnju kako domaćih, tako i stranih turista.

Muzej mafije, Las Vegas

Smešten u centru Las Vegasa u Sjedinjenim Državama, Nacionalni muzej organizovanog kriminala nazvan Muzej mafije predstavlja temeljnu istoriju organizovanog kriminala i pruža poseban pogled na svet mafije. Tu su revolveri, mašinke, štekovi novca, ali i deo zida izrešetanog mecima iz masakra 1929. koji svedoči o danu kada je Al Kapone postao alfa i omega grada Čikaga.

Profimedia

Muzej vredan 42 miliona dolara prostire se na 3.800 kvadratnih metara izložbenog prostora. U jednoj sobi, veliki zid izlepljen krvavim, necenzurisanim fotografijama prikazuje najveća mafijaška “dostignuća”: eksplodirani automobili, tela u mrtvačkim vrećama, izrešetane “heroje ulice”…

Kroz fotografije, tekstove, prikaze, interaktivne tehnike, eksponate, posetioci uče o istoriji organizovanog kriminala, poreklu FBI, Al Kaponeu, Eliotu Nesu… Posetioci takođe mogu sedeti u replici električne stolice, prisluškivati ili testirati svoje veštine u korišćenju simulatora za obuku sile.

Muzej prekinutih veza, Zagreb

Muzej prekinutih veza otvoren je u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu 2010. godine. Razvili su ga osnivači Olinka Vištica i Dražen Grubišić, bivši partneri, sa idejom prikupljanja predmeta iz drugih rasturenih veza. Ideja muzeja je da parovi koji su prekinuli vezu doniraju predmete, uspomene i podsetnike na vezu, umesto da ih bace u đubre ili unište.

Profimedia

Svaki predmet izložen u muzeju ima svoju priču, koja je i istaknuta pored njega. U njemu postoji više od 2.000 predmeta – plišanih medvedića, razglednica, pisama, upaljača, boca napunjenih suzama, ali i onih bizarnih, poput sekire koja je korišćena za uništavanje nameštaja nevernog partnera.

Pročitajte još:

Muzej vampira i legendarnih stvorenja, Pariz

Priča ovog jedinstvenog muzeja počela je pre mnogo godina. Jacques Sirgent, ekscentrični stručnjak za okultni i sablasni folklor, otvorio je Muzej vampira i legendarnih stvorenja, kao vizuelnu manifestaciju svog predanog istraživanja o vampirizmu i ezoterizmu.

Profimedia

Ovaj čudni muzej deli neobičnu, tajnovitu istoriju Pariza. Sadrži i komplete za ubijanje vampira, starinske knjige, igračke i kolekcionarske predmete. Tu su ljudski ostaci, mumificirana mačka, pribor za ubijanje vampira i fotografija Brama Stokera, autora “Drakule,” sa potpisom, i mnoge druge jezive stvari.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike