Mali raj na švajcarski način

23.09.2020

13:05 >> 13:11

0

Sent Moris mali je grad smešten u kantonu Valais u Švajcarskoj i nemojte ga mešati sa mondenskim skijaškim centrom Sent Moritz

Mali raj na švajcarski način
Copyright Sent Moris, Švajcarska Promo/G.F.

Švajcarska – zemlja poznata po uređenom državnom sistemu i zakonima koji se poštuju, stabilnom švajcarskom franku i bankama koje su najsigurnije u svetu, preciznim satovima, šupljim sirevima i najlepšim čokoladama, zemlja u kojoj su svoj dom našli i mnogobrojni građani Srbije.

Državljani Srbije su na  sedmom mestu po brojnosti stranaca u Švajcarskoj. Mnogi imaju dvojno državljanstvo i, prema gruboj proceni, u ovoj zemlji boravi više od 150.000 Srba. Među njima je i G.F., rođena u Australiji, a odrasla u Beogradu. Sticajem životnih okolnosti, potom je živela u Švajcarskoj, Australiji, pa ponovo u Švajcarskoj.

Unazad nekoliko godina živi u Sent Morisu, gradiću sa nešto više od četiri hiljade stanovnika, koji se nalazi u podnožju stene u dolini reke Rone. Nedaleko od ovog ljupkog mesta su granice sa Italijom i Francuskom. G.F. kaže da ju je ovaj gradić omađijao, da je u njemu spustila kofere i, kao uspavana lepotica, tu i ostala.

Od nje smo saznali da je jedna od znamenitosti ovog grada uklesana crkvica Čepel Notr Dam du Seh iz VIII veka, koja je renovirana tokom XVIII veka. Da biste stigli do nje morate ili da budete posebno religiozni ili da imate dobru volju i energiju, jer morate da savladate 400 stepenika koji vode do nje. Ali onda kad stignete, panoramski pogled će vam oduzeti dah.

Sent Moris, Švajcarcka Promo/G.F.

Odatle možete videti dolinu kojom protiče reka Rona, koja izvire iz švajcarskih Alpa, a potom se u Francuskoj uliva u Sredozemno more. To je bila i prirodna, odbrambena granica između Ženeve i Simplona, pa su zato na samoj ivici sagrađeni zamak i tvrđava. Nažalost, ni to nije pomoglo meštanima da se zaštite od rimske sile koja je celo mesto sravnila sa zemljom.  Zbog te tragedije je u VI veku sagrađena crkva Abi Sent Moris Dagan.

Iznad zamka se nalazi pećina koju zovu Grot des fues, ili Pećina dobrih vila. Prema legendi, u njoj se gubi razum. To je prva pećina koja je otvorena za posetioce i u njenim čarima turisti uživaju više od 150 godina. Gabrijela kaže da se u pećini možete upustiti u istraživački poduhvat, a to je da nađete osam barbi lutkica obučenih kao vile.

Najviše će vas opčiniti jezero na kraju tunela s vodopadom visokim 77 metara.  Na tom mestu treba da zamislite želju, i sigurno će vam se ostvariti. Kada izađete iz pećine i nastavite da pratite tok reke Rone i pređete kameni srednjovekovni most, nakon četiri kilometra stižete do termalne banje Lave le ban sa lekovitim izvorom čija je temperatura 39 stepeni. Ovde je u planu da se realizuje geotermalni projekt koji bi obezbedio struju i grejanje lokalnoj zajednici.

Sent Moris, Švajcarska Promo/G.F.

Na istoj toj strani nalazi se Bo Noar, ili Crna šuma. Zašto se baš tako zove, Gabrijela ne zna, ali kaže da se u ovoj šumi oseća specifična energija:

„Imaćete utisak kao da ste u srednjem veku zbog kamenih zidića obraslih mahovinom. Tu će vas potpuno opčiniti rečica koja žubori i ptičice koje cvrkuću, iako se glavni put nalazi na 300 metara udaljenosti.“

Dva puta mesečno u ovoj šumi borave deca starija od dve godine sa vaspitačem koji ih upućuje u tajne flore i faune, što se pozitivno odražava na njihovo zdravlje, kreativnost i motoričke sposobnosti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike