Upoznajte zemlju u kojoj su predugačke brade, glasno plakanje i proslave rođendana zabranjene

14.09.2022

12:04

0

Autor: 24sedam

Tadžikistan važi za zemlju u kojoj valja biti oprezan kada je o običajima, ali i oblačenju reč

Upoznajte zemlju u kojoj su predugačke brade, glasno plakanje i proslave rođendana zabranjene
profimedia-0070021723 - Copyright Profimedia

Tokom godina, Tadžikistan je razvio reputaciju zemlje koja voli da zabranjuje stvari.

Prva zabrana na ovoj listi je na snazi od kraja 2015. kada je Tadžikistan zabranio proslavu Novu godine. Privatno, porodicama je i dalje dozvoljeno da je dočekuku i slave, ali čak i za takve proslave postoje ograničenja pa bi im bilo najbolje da to učine skromno i nenametljivo.

Ako ste dovoljno hrabri da rođendan proslavite u kafiću ili restoranu, izdvojite nešto dodatnog novca za kaznu, jer u ovoj zemlji nema rođendanskih proslava van privatnosti vašeg doma. Amirbek Isajev je ovu lekciju naučio o sopstvenom trošku kada je kažnjen iznosom od 600 dolara jer je doneo tortu u jedan pab. Tužioci su pokrenuli postupak protiv Isajeva kada se na Fejsbuku pojavila fotografije sa proslave.

Profimedia
 

Kako se ne smeju slaviti rođendani, tako su i veće svadbe zabranjene, a i za sahrane važe posebna pravila. Tradicionalne narikače, glasno plakanje i ostali detalji koji se vezuju uz tadžikistanske običaje pokazivanja tuge su takođe nedavno ukinuti, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

U Tadžikistanu je i pokazivanje tela ograničeno. Kratke suknje odavno su zabranjene u školama, a na njih se ne gleda blagonaklono i na ulicama.

Profimedia
 

Vlada osuđuje i oblačenje koje nije u skladu s tradicijom i poziva na nošenje nacionalne odeće.

Muškarcima se tako bermude nikako ne preporučuju, baš kao ni dugačke brade. Iako nisu izričito zabranjene zakonom, verskim licima je naloženo da imaju bradu do najviše tri centimetra.

Profimedia
 

Od 2016. godine građani moraju nazivati svoju decu imenima iz službenog državnog registra u kojem nećete naći popularna arapska imena. Baš kao i deca, i restorani moraju imati primerena imena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike