Za ovaj grad kažu da ga niste dobro upoznali dok se u njemu toliko ne izgubite da morate pitati za smer

27.07.2022

08:04

0

Danas se medina smatra najbolje očuvanim istorijskim gradom u celom arapskom svetu

Za ovaj grad kažu da ga niste dobro upoznali dok se u njemu toliko ne izgubite da morate pitati za smer
profimedia-0102478503 - Copyright Profimedia

Grad Fes u Maroku u sebi krije još jedan grad. Velika medina u Fesu, nazvana Fes el Bali, u potpunosti je očuvan srednjovekovni grad u kome živi više od 150.000 stanovnika, što ga čini najvećim naseljenim područjem bez automobila.

To naravno ne znači da svuda morate peške, naprotiv, provozajte se na motoru ili u kočiji.

Danas se medina smatra najbolje očuvanim istorijskim gradom u celom arapskom svetu. Glavna je turistička atrakcija Fesa. Grad medinu okružuju stare visoke zidine, kroz koje na nepravilnim razmacima prolaze gradska vrata, nazvana bab. U prošlosti se noću nije moglo ući u grad. Nekoliko četvrti u samoj medini podeljeno je vratima smeštenim u uskim prolazima.

Profimedia
 

U njoj se nalaze radionice brojnih zanatlija. Možete gledati kako majstori proizvode razne predmete. Čest prizor su magarci koji nose teret. Fotografije će vam biti prelepa uspomena na Fes, samo pripazite da ne slikate starije, posebno bez njihove dozvole.

Kažu da niste dobro upoznali medinu dok u njoj toliko ne izgubite orijentaciju da morate pitati za smer.

Profimedia
 

Turizam na marokanski način

Ono što bi vam u Fesu, kao i u većini drugih marokanskih gradova, moglo zasmetati jesu prodavci raznih stvari i suvenira. Ne prihvataju "ne" i u stanju su da vas prate nekoliko ulica i nudie svoje proizvode. Neki će se ponuditi da vam budu vodiči, za šta će verovatno očekivati napojnicu.

Danju će vas okupirati masa ljudi, boja, neprestani pokreti oko vas, buka, suv i vruć vazduh. Tu su i brojni mirisi, od mirisa mesa do slatkih začina. Medina u Fesu pruža vrlo intenzivan doživljaj i pruža nezaboravno iskustvo.

Profimedia
 

Fes prati reputacija kulturnog i duhovnog centra Maroka, kao i činjenica da je grad dom najstarijeg univerziteta na svetu, koji je u 9. veku osnovala jedna žena.

Medina u Fesu je sve poznatije turističko odredište. Idealno je mesto za upoznavanje tradicionalnog načina života, kakav se ovde nepromenjen vodi vekovima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike