Stjuardese objašnjavaju zašto postoje kodeksi oblačenja za putnike

11.07.2022

15:38

0

Autor: A.G.

Sasvim neočekivani razlozi zbog kojih mogu da vas ne prime u avion

Stjuardese objašnjavaju zašto postoje kodeksi oblačenja za putnike
profimedia-0629710391 - Copyright Profimedia

Pravila oblačenja su nešto što obično povezujemo sa crvenim tepisima, glamuroznim večerama lii venčanjima – nikako ne sa avionima.

Ipak, u januaru, glumica i modna influenserka Olivija Kalpo dospela je na naslovne strane kada je zaustavljena pre nego što se ukrcala na let American Airlines-a jer joj odeća nije bila prikladna.

Očigledno, njen bajkerski šorts i kardigan nisu bili u skladu sa kodeksom oblačenja ove avio-kompanije, pa je od nje zatraženo da se pokrije pre nego što joj je dozvoljeno da se ukrca u avion.

Incident je izazvao burne reakcije na internetu, pri čemu su neki branili superzvezdu, dok su drugi kritikovali njenu odeću.

Bilo kako bilo, za mnoge ljude ova kontroverza pokrenula je pitanje: „Od kada avio-kompanije imaju pravila oblačenja?“

Profimedia
 

Izgleda da imaju i sprovode ih. Kao i nekada i danas postoje pravila oblačenja i pisana i nepisana koja avio-kompanije očekuju od putnika da poštuju.

Međutim, različite avio-kompanije imaju različita pravila.

American Airlines, na primer, navodi u svojim uslovima prevoza da se putnici moraju oblačiti na odgovarajući način, odnosno da bosa stopala ili uvredljiva odeća nisu dozvoljeni.

Profimedia
 

Kod Qatar Airlines-a“ je malo stroži, jer je sredina konzervativnija. Neki putnici će možda želeti da posete Dohu kao usputnu stanicu, ali moraju da poštuju striktna pravila oblačenja – nema košulja bez rukava, a pantalone ne smeju biti kraće od kolena.

Pixabay/Pit Karges
 

„Košulje sa vulgarnostima i uvredljivim slikama ili jezikom su definitivno zabranjene“, kaže Intan, bivša stjuardesa u Jetstar International Airlines-u i Qatar Airlines-u, dodajući da ljudi ne mogu da nose ništa što previše otkriva.

Pixabay
 

Neki kodeksi oblačenja takođe služe praktičnijoj svrsi. „Putnici ne mogu da uđu bosi jer bi mogli da poseku nogu o krhotine na zemlji i zahtevaju lekarsku pomoć“, kažu stručnjaci. „Svako pravilo postoji da bi se osigurala bezbednost putnika.

Šta se dešava ako prekršite kodeks oblačenja avio-kompanije?

Kršenje kodeksa oblačenja aviokompanije za putnike ne znači da će biti automatski izbačeni sa leta, ali postoje posledice koje mogu da izazovu neprijatnosti vama i vašim saputnicima.

Najverovatnije će se od putnika tražiti da se presvuku pre nego što im bude dozvoljeno da uđu u avion.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike