Berlin, mlad, dinamičan i kosmopolitski grad u srcu Evrope

19.05.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

U gradu svaki okrug ima svoju zelenu oazu

Berlin,  mlad, dinamičan i kosmopolitski grad u srcu Evrope
architecture-g72f62db4a_1280 - Copyright Pixabay

Utopljen u svoju  istoriju i brze promene koje su se desile u poslednje dve decenije, Berlin danas pokazuje svoju posebnu fascinaciju. Više od dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Nemačke, prestonica se projektuje kao mlad, dinamičan i kosmopolitski grad u srcu Evrope koji se neprestano iznova osmišljava. Raznolikost je zagarantovana, ali možete otputovati i u nemačku prestonicu na odmor i opuštanje. 

Pixabay
 

Prvobitno simbol odvajanja, od ponovnog ujedinjenja, nekadašnji „grad zidinama“ Berlina, koji leži na spoju između zapadne i istočne Evrope, razvio se u popularnu turističku destinaciju.

Pixabay
 

Brandenburška kapija

Bez sumnje, Brandenburška kapija je prepoznatljiva atrakcija Berlina. Izgrađena 1791. godine, bila je to samo jedna od mnogih starih gradskih kapija oko grada Berlina, koja je u to vreme još uvek bila pristupačne veličine. Dekorativni Pariser Platz postavljen je u podnožju kapije i sada je dom mnogih važnih gradskih zgrada, na primer, hotela Adlon sa svojom bogatom istorijom i Akademie der Kunste (Akademija umetnosti).

Pixabay
 

Berlinski televizijski toranj

Berlinski televizijski toranj, koji je lokalnom stanovništvu poznat kao Fernsehturm, i odmah je prepoznatljiv iz daljine, ističe se na horizontu na 368 metara, što ga čini najvišom zgradom u Berlinu. Sagrađena 1960-ih, posetioci kule mogu uživati u jedinstvenoj panorami grada. Berlinski televizijski toranj se nalazi u blizini Aleksanderplaca, u samom centru nekadašnjeg Istočnog Berlina, a njegova višestruka arhitektura ostaje intrigantna kao i uvek.

Pixabay
 

Reichstag

Kada je doneta odluka da se federalna vlada preseli u Berlin, došlo je vreme da se zgrada Rajhstaga ponovo probudi iz dugogodišnjeg sna na Mauerstrajfenu, vojnoj zoni između dve strane Zida. Zgrada je od tada potpuno modernizovana, a današnji posetioci Rajhstaga mogu da gledaju sa staklene kupole zgrade kako bi iz ptičje perspektive imali pogled na gradsku vrevu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike