Jezero Balaton omiljeno mađarsko letovalište

18.05.2022

18:30

0

Šifok je najveći i najposećeniji turistički centar Balatona, u kome se svake godine okupi više od sto hiljada posetilaca

Jezero Balaton omiljeno mađarsko letovalište
profimedia-0081949097 - Copyright Pixabay

Na jezeru se nalaze brojni restorani i čarde koje nude razne kulinarske specijalitete iz domaće internacionalne kuhinje. Diskoteke su idealne za noćni provod, a za starije goste se organizuju koncerti ozbiljne muzike i folklorne večeri.

Pixabay
 

Dvorac Festetics je treći po veličini u Mađarskoj. Sagrađen je 1745. godine. U njemu se nalaze Muzej Helikonske palate i čuvena Helikonska biblioteka.

Vinska regija Balatona nalazi se na zapadu severne obale. Poznat je po graševini . U pitanje je jedno od najkvalitetnijih vina u Mađarskoj. Tu je i vinogradarsko područje Balatonfured-Csopak, poznato po rajnskom rizlingu, chardoneu i Olaszrizlingu. I drugi brojni vinogradi sa dugom tradicijom nalaze se na južnoj strani jezera.

Pixabay
 

Grad kulture

Balatonfoldvar je naselje na jugoistočnoj obali jezera. Odlikuju ga prelepi parkovi, promenade i impresivne ulice i luka.
Na Balatonu se spremaju predivna jela, karakteristična za ovo područje. Poseban specijalitet je smuđ, zatim balatonska riblja čorba, kao i jela od divljači.
Wellnes je jedna od atrakcija na jezeru Balaton. Ovde se nalaze termalni izvori koji su stotinama godina poznati po lekovitim svojstvima. Najpoznatiji izvor je Hevizer, a njegova temperatura iznosi 38 stepeni celzijusa.

Pixabay
 

Svakog leta, od 2000. godine, na severnoj strani jezera Balaton, održava se festival „Dolina umetnosti” u gradu Kapolč. Deset dana obale jezera pune su turista, umetnika .Festival uključuje pozorište, umetnička dela, književne večeri i još mnogo toga. Do sredine 20. veka oblast oko Balatona bila je daleko od turističke. Situacija se promenila tek nakon izgradnje železnice i razvoja rečne plovidbe. Početkom 21. veka Balaton se smatra popularnim mađarskim letovalištem sa udobnim sadržajima za opuštanje i obimnom gradnjom.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike