Zašto se ovom kratkom ulicom od 180 metara vozi dugih 20 minuta?

27.12.2021

10:15

0

Autor: 24sedam

Mnogi turisti uživaju da vide automobile kako pažljivo vijugaju niz osam krivina među prelepim cvetnim lejama

Zašto se ovom kratkom ulicom od 180 metara vozi dugih 20 minuta?
profimedia-0281919307 - Copyright Profimedia

Ulica Lombard u San Francisku nadaleko je poznata kao ulica sa najviše krivina u ovom delu sveta, neki tvrde i u celom svetu. Nalazi se u bogatoj četvrti Russion Hill u tom kalifornijskom gradu, a na potezu od 180 metara ima čak osam oštrih krivina. Sasvim namerno.

Godine 1922., vlasnici kuća su odlučili da je njihova ulica previše strma za udobnost i napravili su plan da naprave seriju od osam oštrih skretanja kako bi je učinili lakšom za savladavanje.

Plan je bio da krivine smanje prirodni nagib ulice od 27 posto, kako bi se omogućio bezbedniji prolaz vozilima. Uz to krivine su napravljene i kako bi zaštitile slučajne prolaznike.

Profimedia
 

Reč je o jednosmernoj ulici po kojoj svakog sata pređe 250 vozila, a svim vozačima se preporučuje kretanje brzinom od 8 kilometara na sat. Tokom saobraćajnih gužvi potrebno je preko dvadeset minuta da bi se njoj prošlo.

Profimedia
 

Ulica Lombard ogromna je turistička atrakcija koju svake godine poseti oko 2 miliona ljudi, a u letnjim mesecima u ovoj ulici u jednom danu fotografije napravi i do 17.000 ljudi.

Zanimljivo je da se u njoj nalaze i neki od najskupljih stanova u San Franciscu.

Koji god način da odaberete da stignete do nje, to je definitivno jedna od najboljih destinacija koje morate videti u San Francisku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike