Odštampajte sebi sladoled
Tim istraživača patentirao je specijalni 3D štampač koji omogućava štampanje sladoleda
Tehnologija je uveliko ušla u kuhinju. Već godinama inženjeri rade zajedno sa kuvarima kako bi ponudili ukusna i tehnološki inovativna jela.
Tim istraživača sa Harvardove škole za inženjerske i primenjene nauke (SEAS), na primer, razvio je u laboratoriji veštački odrezak iste konzistencije kao i prirodno meso. S druge strane, u Danskoj su osnivači start-up preduzeća Viš stvorili vegansku alternativu lososu koristeći proteine gljiva i graška, kao i morske alge. I sve se to sastavljaju pomoću 3D štampača.
Sličan projekat razvijen je u Italiji. Selena Bifi, Paolo Aliverti i njihov istraživački tim stvorili su 3D štampač koji može da da „štampa“ sladoled.
-Videla sam na mreži video učenika MIT-a – kaže Selena Bifi – koji su radili na jednom od mnogih štampača za čvrstu hranu. Upalila se sijalica: da li će biti moguće smisliti nešto slično za tečnu hranu? Odgovor je da.
Zahvaljujući mesecima i mesecima istraživanja i testova sprovedenih u laboratoriji u Lođu, Bifi i Aliverti uspeli su da naprave prvi 3D štampač za sladoled. Sladoled se dobija umetanjem u štampač prirodnih proizvoda kao što su mleko i pavlaka. Smeša se obrađuje na različitim temperaturama a zatim se odlaže u rashlađenu posudu. Zahvaljujući CAD programu, sladoled može biti u kom god želite obliku: od klasične kugle do pravih skulptura.
Trenutno prototip štampača je veličine mašine za pranje veša i sposoban je da proizvede samo jedan ukus odjednom. Međutim, njegovi tvorci su vrlo ambiciozni:
-U svojoj glavi – kaže Bifi – sanjam o tome da stvorim štampače koji će snabdevati poslastičarnice, ugostiteljske objekte i zabavne parkove. Nadamo se da ćemo naći nekog ko razume obim projekta. Želimo da ga uskoro plasiramo na tržište, poboljšavajući veličinu štampača i povećavajući broj ukusa.
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari