Magija jugoistočne Srbije: Jezera koja plutaju od obale do obale i menjaju oblik

30.07.2021

17:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Vlasinsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji i nalazi se na visini od 1.213 metara

Printscreen

U jugoistočnoj Srbiji, na visini od 1.213 metara, nalazi se veštačko Vlasinsko jezero, okruženo Besnom kobilom, Vardenikom i Čemernikom i ukrašeno vodopadima, klisurama, brzim i bistrim potocima.

Pročitajte i ovo:

Vlasinsko jezero se nalazi u opštini Surdulica i od Beograda je udaljeno 340, a od Vladičinog Hana tridesetak kilometara. Radovi na njegovoj izgradnji su trajali tri godine. Dugačko je 13 kilometara, a najviša izmerena dubina je 35 metara. Prostire se na površini od 16 kvadratnih kilometara.

Printscreen

Svakog minuta u Vlasinsko jezero se ulivaju dva kubika čiste i sveže vode, a njegov sliv čini 110 reka i pritoka. Ono po čemu je ovo ostrvo specifično jeste stotinak plutajućih tresetnih ostrva. Debljine su od 30 cenitmetara pa sve do jednog metra. Kreću se i plutaju od obale do obale, menjajući kako mesto, tako i oblik.

Treset je organski talog koji nastaje razgradnjom, odnosno raspadom mahovine, stabala i trave. Najviše ga ima po močvarnim i vlažnim područjima.

Printscreen

Vlasinsko jezero ima i nekoliko jezera koja su statična i nalaze se na njegovoj sredini. Oni koji su boravili na ovom ostrvu kažu da je posebno uživanje posmatranje boja jezera koje se prelivaju od sivih do kristalno plavih i zelenih nijansi.

Istorijski zapisi koji spominju Vlasinsku visoravan potiču iz XVIII veka pod nazivom “Vlasinsko blato” ili “Vlasinska tresava”, zbog nagomilanog treseta i blata nastalog spiranjem rečnih tokova. Na taj način je u kanjonu dugom 20 km stvorena močvara koja je na pojedinim mestima bila ispunjena živim peskom.

Printscreen

Pročitajte i ovo:

Svako godišnje doba ovde nosi svoju magiju, i podjednako je lepo tokom jeseni i zime, kada se jezero zaledi, i tokom proleća i leta, kada sve procveta i zašareni se čitav predeo od nestvarnih boja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti