Izlazi iz pećnice za samo tri minuta: Za to vreme gledate kako se priprema sveža pica

28.04.2021

14:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Prvi patent za ovakve mašine je zaštićen 2008. godine

Printscreen

Već je postalo uobičajeno da u velikim kancelarijama postoje automati za vodu, kafu i slatke ili slane grickalice. Ni automati za picu nisu ništa novo.

U Italiji ali i u svetu postoji aparat iz kojeg za tri minuta izlazi vruća i od svežih sastojaka napravljena pica. Aparat radi 24 sata dnevno i iz pećnice izlaze tek ispečene pice po želji: margarita, kvatro formađi, đavola ili sa slaninom. Važno je naglasiti da nisu u pitanju zamrznute pice jer to kod Italijana ne bi prošlo.

Printscreen

Jedan od takvih automata se zove „Mister Gou“ i nalazi se u Via Katanija broj 2 u rimskom kvartu Nomentano. Tokom ta tri minuta koliko je potrebno da se napravi pica, može da se vidi kako automat meša brašno i vodu i pravi testo koje se seče tako da dobije svoj standardni, okrugli oblik. Mašina sve obavi a zatim se pica peče na 380 stepeni. Razlika je samo u tome što umesto pica majstora, sve radi robot.

Automatske mašine za pravljenje i pečenje pice pod imenom „Let’s Pizza“ nastale su u malom mestu Rovereto u italijanskoj pokrajini Trento. Sam uređaj osmislio je Kaludio Torgelje. Tek nakon deset godina usavršavanja, automat je bio spreman za tržište a patent je zaštićen krajem 2008. godine.

Pixabay

Prve „Let’s Pizza“ mašine pojavile su se na tržištu 2009. da bi se u naredne dve godine, zahvaljujući stečenom iskustvu i manjim doradama, dovele, kako kažu u kompaniji, gotovo do savršenstva.

Jedna takva mašina pojavila se 2012. godine u Zagrebu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti