Holandski roditelji tuže TikTok i traže odštetu od 1,4 milijarde evra

03.06.2021

14:30

0

Autor: Slavica Kalaba

Tužba je podignuta zbog nedozvoljenog prikupljanja podataka o maloletnicima

Pixabay

Nekoliko hiljada roditelja u Holandiji rešilo je da tuži popularnu video mrežu TikTok zbog nedozvoljenog prikupljanja podataka o maloletnicima radi ciljanog oglašavanja.

Prema navodima holandskog Udruženja za istraživanje informacija na tržištu (SOMI), tužbu je podnelo 64.000 roditelja koji ukupno potražuju više od 1,4 milijarde evra.

Prema uslovima korišćenja TikToka, maloletnicima je potreban pristanak njihovih roditelja ili staratelja da bi je koristili, dok deci mlađoj od 13 godina nije dozvoljeno da koriste aplikaciju. Ta kompanija na svojoj veb stranici ističe da su korisnicima dostupne postavke privatnosti, kako bi mogli da “odaberu postavke koje im odgovaraju”.

Profimedia

Prošlog meseca je bivša dečja poverenica za Englesku En Longfild najavila da će u ime miliona dece u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji podneti tužbu zbog načina prikupljanja i korišćenja podataka o maloletnicima.

Sudsku tužbu protiv TikTok-a, podržanu od strane gospođe Longfild, prvi put je pokrenula anonimna 12-godišnja devojčica prošle godine.

Prema tvrdnjama advokata, TikTok uzima lične podatke, uključujući brojeve telefona, video zapise, tačnu lokaciju i biometrijske podatke, bez dovoljno jasnog upozorenje, transparentnosti i neophodne saglasnosti.

Pixabay

U javnosti se sve više priča o tome kako su deca izložena opasnostima kroz takozvane izazove u kojima se korisnici pozivaju da se bave rizičnim aktivnostima.

TikTok, koji je u vlasništvu kompanije BajtDens, objavio je da preduzima mere za povećanje bezbednosti mladih korisnika. Trenutno ova video mreža ima više od 800 miliona korisnika širom sveta a kompanije je prošle godine ostvarila milijarde profita, od čega je velika većina došla od prihoda od oglašavanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti