Bitno da je hladan: Širom sveta prave se sa ukusom slanine, iznutrica, krompira, pice...

29.07.2021

14:00 >> 14:08

0

Ukus vanile je i dalje najpopularniji, a u nekim zemljama prave sladolede koji su slani i imaju čudan ukus

Bitno da je hladan: Širom sveta prave se sa ukusom slanine, iznutrica, krompira, pice...
Copyright Pixabay

Industrijska proizvodnja sladoleda počela je 1851. godine u američkom gradu Bostonu, i od tada pa do dana današnjeg najpopularniji je ukus vanile, koja je u XIX veku bila veoma retka i u njoj je uživala samo elita.

Pročitajte i ovo:

S godinama, eksperimentisalo se sa ukusima, pa je počela prodaja sladoleda sa ukusom čokolade, lešnika i raznih voćki. Potom se prešlo i na neke čudnije ukuse, za koje ne biste ni pomislili da mogu da budu u ledenoj poslastici. Dodavali su se lavanda, luk, čili, kukuruz…

Bez obzira na spoljnu temperaturu, tri zemlje i leti i zimi koriste ogromne količine sladoleda. To su SAD, Australija i Norveška.

A ima još čudnijih ukusa. U poslastičarnici u Los Anđelesu “Litl demidž ajskrim šop” specijalitet je sladoled crne boje, čak je i kornet crn, a boja potiče od aktivnog uglja.

Najveći sladoled je napravljen 1988. godine u kanadskom gradu Edmontonu, u državi Alberta, i bio je težak 24 tone.

U Japanu vole da jedu sladoled sa ukusom povrća, a jedan od najtraženijih je sladoled od slatkog krompira. Na ribljoj pijaci Hakodate na ostrvu Hokaido naći ćete sladoled sa sipinom mastilom koji je slan. Japanci prave čak i sladoled sa ukusom konjskog mesa, kravljeg jezika i lignji.

Pixabay

Ništa manje čudan nije sladoled koji se pravi u robnoj kući “Herods” u Londonu od jagnjećih iznutrica i creva, od kojih se pravi i čuveni škotski specijalitet hagis.

Jul je u Sjedinjenim Američkim Državama nacionalni mesec sladoleda.

A kada može sa iznutricama, što ne bi i sa slaninom. U poslastičarnicama duž obale grada Rehobot Bič u Dalaveru pravi se sladoled sa ukusom slanine, koji je odličan u kombinaciji sa čokoladom. I država Arizona ima svoj čudan sladoled, koji se pravi sa ukusom viršli, dok u Pensilvaniji vole sladoled sa ukusom pice.

Pixabay

Eskimi imaju svoj omiljeni sladoled koji se pravi od masti irvasa i meša sa svežim snegom ili ledom, bobicama, a nekada i sa mlevenom ribom.

Ovog vikenda, 31. jula i 1. avgusta, u “Galeriji” će biti održan Festival sladoleda. Posetioci će imati prilike da isprobaju najraznovrsnije sladolede vrhunskog kvaliteta, ali će se držati onih klasičnih ukusa, kao što su čokolada, vanila, nugat, jagoda, višnja, limun, mango, papaja i ananas.

Pročitajte i ovo:

U Minhenu su došli na ideju da, u čast održavanja Oktoberfesta, prave sladoled sa ukusom piva. Pivopije najviše vole kombinaciju “ginisa” i čokolade. Vil Rodžers iz Ilinoisa je otišao još dalje – on je napravio automat koji alkoholna pića pretvara u sladoled. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike