Sabor narodne muzike Srbije izabrao: Ovo je najbolja starogradska pesma, a evo ko je još dobio priznanja

25.04.2024

13:50

0

Pet članova žirija je bilo, a dodeljene su i novčane nagrade

Sabor narodne muzike Srbije izabrao: Ovo je najbolja starogradska pesma, a evo ko je još dobio priznanja
Sabor narodne muzike - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Sinoć je održano prvo veče Sabora narodne muzike Srbije, na kom se takmičilo 14 kompozicija u kategoriji Starogradske pesme i romanse. Nagrade su dodeljivane prema glasovima stručnog žirija, koji su činili Biljana Krstić, Nenad Kamidžorac, Jelena Gavrilović, Ivan Milinković i predsednik žirija, Žarko Dančuo, ali i publike.

Pobednička kompozicija po oceni žirija je „Na dnu boce“, koju je komponovao i izveo Đorđe Čavić, drugo mesto osvojila je pesma „Kako si srećo“, koju je otpevala Jasna Đokić, a trećeplasirana je „Beograde beli grade“ koju je interpretirao Strahinja Živanović.

Specijalni gosti

Strahinja Živanović se prvi put na sceni pojavio u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“ u sezoni 2021/2022, a bio je u timu Ane Bekute. Nakon takmičenja on je snimio nekoliko pesama modernog zvuka, te je sinoć sve iznenadio pojavljivaljem na Saboru narodne muzike Srbije koji se emitovao uživo na RTS-u.

Ovaj festival bira najbolje starogradske i novokomponovane pesme, a specijalni gosti biće Dragana Mirković i Zvonko Bogdan.

Zorana Mandić/ATA Images
Zvonko Bogdan

Što se tiče publike, koja je glasala putem SMS, njihov favorit bila je numera „Tamburice moja mila“, koju je komponovala poznata kantautorka Mari Mari a izvela nekadašnja takmičarka „Pinkovih zvezda“ Marija Serdar, vicešampion je numera „Vina mi dajte“ u izvođenju Stefana Nikolića i orkestra „BonTon“, a trećeplasirana je „Ljubavna romansa“, koju su otpevali Ivana Dimkovski i Aleksa Savić.

Novčane nagrade

Tri prvoplasirane kompozicije su osvojile novčanu nagradu u iznosu od 300.000 dinara za prvo, 200.000 dinara za drugo i 100.000 za treće mesto.

U revijalnom delu festivala nastupili su Zvonko Bogdan i grupa Legende na čelu sa Zoranom Dašićem Dašom, a ova dva vrsna muzičara su ujedno, uz Slavka Perovića, ovogodišnji dobitnici najznačajnije nagrade koju dodeljuje Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), a to je „Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije“.

Večeras je na redu drugo veče festivala Sabor narodne muzike Srbije, a takmičiće se folk pevači u kategoriji novokomponovanih narodnih pesama, dok će u revijalnom delu nastupiti Dragana Mirković i Snežana Babić Sneki, kao i pevačica prošlogodišnje numere Aleksandra Ristanović.

Inače, festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanjem na stvaralaštvo – doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike, prenosi RTS i dodaje da će prihod od SMS poruka biti dodeljen Inkluzivnom centru u selu Stamnica, kod Petrovca na Mlavi – Domu za decu i lica sa razvojnim smetnjama „Dr Nikola Šumenković“.

Podsetimo, prošlogodišnja pobednica Sabora narodne muzike Srbije je bila Aleksandra Ristanovića sa pesmom „Eh, da mogu“ čiji je autor Dragan Šainović Šaja, dok je 2022. godine pobedu odnela Milena Lazarević Popović sa pesmom „Duša duše moje“, a godinu dana pre, 2021. godine pobedio je Nenad Manojlović sa pesmom „Zavet u amanet“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike