Sabor narodne muzike bira najbolje starogradske i novokomponovane pesme! Dragana i Zvonko specijalni gosti!

23.04.2024

16:00

0

Festival će se održati dve večeri zaredom

Sabor narodne muzike bira najbolje starogradske i novokomponovane pesme! Dragana i Zvonko specijalni gosti!
Dragana Mirković - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Šesti Sabor narodne muzike Srbije održaće se u dve večeri programa festivala - 24. i 25. aprila - kada ćemo čuti 28 novih kompozicija. Ove godine uživanje u muzici upotpuniće izuzetni učesnici revijalnog programa kao i vrhunski orkestri.

Takmičarski program podeljen je u dve kategorije: „Starogradske pesme i romanse“ (24. 04.) i „Novokomponovane narodne pesme“ (25. 04.) Zato će stručni žiri dodeliti po dve nagrade za prvo, drugo i treće mesto u navedenim kategorijama. Takođe, publika će (SMS glasovima) odlučiti o laureatima dve nagrade „Pobednik publike“, za najbolje takmičarske kompozicije po njihovom izboru, u obe kategorije.

Tokom prve večeri festivala, u sredu 24. aprila – za titulu pobednika takmičiće se autori 14 kompozicija, u kategoriji „Starogradske pesme i romanse“. U revijalnom programu, uživaćemo uz najveće hitove Zvonka Bogdana i grupe „Legende“.

Antonio Ahel/ATAImages
Snežana Babić Sneki

U četvrtak, 25. aprila, biće predstavljeno još 14 takmičarskih kompozicija, ovoga puta u kategoriji „Novokomponovane narodne pesme“. Revijalni program druge večeri Sabora narodne muzike Srbije 2024, obeležiće nastupi Dragane Mirković i Snežane Sneki Babić, kao i pobednička pesma prošlogodišnjeg izdanja festivala („Eh, da mogu“), u izvođenju Aleksandre Ristanović – koja je svojom interpretacijom doprinela trijumfu kompozicije autora Dragana Šainovića Šaje.

Voditelji programa Sabora narodne muzike Srbije 2024, biće omiljena TV lica Marija Veljković, Bojana Marković i Milan Srdić, piše RTS.

Sve učesnike Sabora narodne muzike Srbije 2024, pratiće i vrhunski muzičari: Veliki saborski orkestar, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije.

Zorana Mandić/ATA Images
Zvonko Bogdan

Po tri prvoplasirane kompozicije u prvoj večeri (nove starogradske pesme i romanse) i po tri prvoplasirane kompozicije u drugoj večeri (novokomponovane narodne pesme) festivala Sabor narodne muzike Srbije 2024, osvojiće novčane nagrade: po 300.000 dinara za prvo mesto, po 200.000 dinara za drugo i po 100.000 dinara za treće osvojeno mesto na festivalu. Takođe, opredeljena je i nagrada publike (100.000 dinara), koja će glasati putem SMS poruka.

I na šestom Saboru narodne muzike Srbije, najistaknutijim umetnicima – zvezdama naše narodne muzike, biće dodeljena prestižna prizanja SEMUS-a: „Nagrada za životno delo“ i „Nacionalna nagrada“ za doprinos estradno-muzičkoj umetnosti.

Direktan prenos programa obe večeri festivala Sabor narodne muzike Srbije 2024, možete pratiti u sredu 24. i u četvrtak 25. aprila, od 21 sat na RTS 1, Radio Beogradu 1 i internet platformama RTS Planeta i RTS Zvuk.

Sabor narodne muzike Srbije je jedinstven po težnji da afirmiše i slavi autore kompozicija. Ovaj nacionalni muzički festival, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanjem na stvaralaštvo – doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike, piše RTS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike