Istorija doma Dragane Mirković: Pevačica podelila sve o dvorcu starom najmanje 850 godina (FOTO)

28.03.2024

19:55

1

Odmah se zaljubila u istoriju ovog kompleksa

Istorija doma Dragane Mirković: Pevačica podelila sve o dvorcu starom najmanje 850 godina (FOTO)
Dragana Mirković - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

U javnosti je odjeknula vest da se posle 24 godine braka razvode Dragana Mirković i Toni Bijelić. Iako su važili za skladan par, koji je svoju privatnost čuvao daleko od očiju javnosti, pevačica je priznala da već par godina ne žive zajedno. Osim toga, njihova deca, Marko i Manuela, zbog školovanja sve češće borave van porodičnog doma, te je Dragana maltene sama u ogromnom dvorcu u Beču.

Reč je o dvorcu Ebenfurt koji se prostire na 12.000 metara, a koji je porodica Mirković-Bijelić kupila 2010. godine. Pevačica tvrdi, da iako je dvorac bio u izrazito lošem stanju, odmah se zaljubila u njegovu istoriju.

 

- U njega sam se zaljubila zbog istorije, kulture i umetnosti. On ima to sve. Iako je bio bez krova, vrata i prozora, zaljubila sam se u njegovu istoriju - kaže pevačica za 24sata.hr.

Deo ovog kompleksa otvoren je za turiste, a i Dragana je dobro upoznata sa onim što se ovde događalo. Naime, plemićka porodica von Stuner bila je vlasnik ovog dvorca preko 300 godina, da bi tokom Drugog svetskog rata ovde boravila više od 4000 izbeglica.

- Iz ovog dvorca potiče Berta von Sutner, koja je dobitnica Nobelove nagrade za roman "Dole oružje!". Leta je uvek ovde provodila, a i u njemu je dala svoj posljednji audio intervju. Ponosna sam i fascinantno mi je što je Berta odavde - rekla je Dragana.

Sa svojim sugrađanima gradi dobar odnos, pa iako je dvorac u njenom vlasništvu, ne namerava da menja istoriju dugu 850 godina koliko je star i sam kompleks.

 

- Meni je čast što sam upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnica dvorca. Ljudi u ovom gradu su me jako ispoštovali. Oni su vrlo zahvalni na dvorcu, a ja uvek imam osećaj da treba da im zahvalim što su mi ovo uopšte i dozvolili. Da sam htela, mogla sam sve da srušim, no to ne bi bilo u redu - dodaje.

Unutar njenog doma nalazi se i mala kapela koja je ostala očuvana, a koja je pevačici posebno draga.

- U dvorcu je pronađeno i oružje, ali nije pronađeno i blago. Da smo ga našli ne bih ga zadržala, mislim da je zadržati blago, daleko bilo, neka vrsta prokletstva - govori ona.

Osim dela za turističke posete, trenutno se uređuje i biblioteka, a Dragana namerava da otvori i kafić i muzej, te zbog stalnih radova u njenom domu je uvek i neko od majstora.

- Mnogo je pokradeno jer je dvorac bio otvoren. Sve umetnine su verovatno nestale u Drugom svetskom ratu. Kad smo na drugom spratu podigli pod balske dvorane pronašli smo medaljon koji je Papa u 17. veku darovao eminentnim osobama. Kad smo sređivali polupodrumski deo našli smo rimski kamen, tako da verujem da je dvorac stariji nego što se misli. Volim da imam ljude oko sebe, to me veseli. Nije mi dovoljno da oko mene budu samo rođaci i prijatelji. Ne žurim s radovima, znam kako želim da sve izgleda - rekla je.

ATAImages/Antonio Ahel
Dragana Mirković

O njenom život u bečkom dvorcu se godinama naširoko priča, ali je Dragani mnogo važnije šta je stekla tokom porodičnog života.

- Ja sam čovek, majka i veran prijatelj. Moja deca su vezana za mene. To sam ja izazvala u njima, stoga me nemojte gledati kroz materijalno, to me vređa. Razumem da ljude fascinira to što živim u dvorcu, ali verujete mi, sve drugo je mnogo važnije. Ja ne gledam stvari kroz materijalno, pa ne volim da čujem kad kažu: 'Joj, ona živi u dvorcu' - ističe pevačica.

Dragana je jedna od najbogatijih žena sa ovih prostora, ali je ipak uspela da sačuva skromnost.

- Ne volim bacanje novca na nebitne stvari. Moraš da radiš da bi imala. Moji roditelji rade na imanju, iako ne moraju. Ako na meni vidite brendiranu torbu, znajte da je bila poklon. Ja je sigurno nisam kupila. To što posedujem dvorac, nije dokaz sreće. Sreća je ako vi širite pozitivnu energiju - rekla je na kraju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike