Vrhovni sud Hrvatske objasnio što Severininog sina vraća ocu: Ovde je došlo do propusta?

24.01.2024

18:45

0

Pevačica svakako ne odustaje - naglasila je da će se „do poslednje kapi krvi" boriti za svog naslednmika

Vrhovni sud Hrvatske objasnio što Severininog sina vraća ocu: Ovde je došlo do propusta?
Severina Vučković - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Novom odlukom Vrhovnog suda u Hrvatskoj ukinuta je presuda Županijskog suda u Splitu kojom je bilo odlučeno da Severina Vučković i Milan Popović nad sinom Aleksandrom imaju zajedničko starateljstvo, te da će mališan da živi s poznatom majkom. Pevačica je ubrzo zatim za tamošnje medije istakla kako će za njega „da se bori do poslednje kapi krvi", napominjući kako se i dete samo izjasnilo da bi pre živelo sa njom, te da su se „ovime donosioci odluke samo oglušili i na to".

Odluka je, međutim, odmah stupila na snagu i bez obzira na eventualnu žalbu koju bi Vučkovićeva mogla da podnese. Ona koja, pak, ostaje je ona iz Opštinskog građanskog suda iz novembra 2019. godine - da mali Aleksandar živi s ocem, a da majka može da ga posećuje dva puta nedeljno, svakog drugog vikenda i tokom praznika, pišu tamošnji mediji.

Severina Vučković, ATAImages/Antonio Ahel
 

Sud je u odluci, prema daljim napisima, prihvatio zahtev za reviziju koji je podneo Milan Popović zkazavši kako „Županijski sud u Splitu nije usmeno ispitao veštake na ročištu iako je on to izričito tražio." Zato je, prema odluci Vrhovnog suda, došlo do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Savet Vrhovnog suda smatra kako je propust napravljen upravo u tome što veštaci nisu saslušani na raspravi na Županijskom sudu u Splitu.

- Čim je jedna od strana zahtevala da veštak bude usmeno saslušan na raspravi i pritom navela na koje se okolnosti saslušanje predlaže, nezavisno od toga što se prethodno uopšteno izjasnila da na nalaz i mišljenje veštaka nema primedbi, došlo je do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Zato je drugostepena presuda ukinuta i predmet je vraćen Županijskom sudu u Splitu na ponovno suđenje - navodi se u odluci, prenosi tamošnja štampa, a ta povreda zakona, smatra Vrhovni sud, proizlazi iz činjenice da je drugostepeni sud selektivno prihvatio nalaz i mišljenje veštaka iznevši, između ostalog, da se „nejasnim ukazuje zaključak navedenih veštaka da se za roditelja kod kog će dete stanovati odredi tužitelj".

Milan Popović, ATAImages/Milan Maričić
 

- Međutim, nejasnoće u nalazu i mišljenju veštaka ne otklanjaju se tako da se sudu nejasni delovi nalaza i mišljenja ne prihvate, već dopunom veštačenja i to, kako je propisano, usmeno, na raspravi. Osim toga, čl. 261. st. 2 Zakona o parničnom postupku izričito je propisano, između ostalog, da se nejasnoće u nalazu veštaka otklanjaju ponovnim saslušanjem veštaka, a ako to nije moguće, da će se veštačenje obnoviti s istim ili drugim veštacima. Dakle, način na koji je drugostepeni sud u ovom postupku koristio nalaz i mišljenje veštaka nije u skladu s navedenim odredbama ZPP-a - stoji potom u odluci, prenose i ovdašnji mediji.

Vrhovni sud dao je i uputstvo Županijskom sudu u Splitu kako da donese odluku.

- U nastavku postupka drugostepeni sud će otkloniti opisanu bitnu povredu odredaba parničnog postupka tako što će usmeno na raspravi saslušati veštake ako i dalje bude smatrao da je radi utvrđenja odlučnih činjenica potrebno izvesti dokaz veštačenjem - navedeno je zatim.

(24sata.hr)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike