"Kivan sam na neke kolege": Mirko Kodić prvi put proslavlja Božić bez sina Aleksandra

05.01.2024

22:54

1

Prisetio se najtežih momenata

"Kivan sam na neke kolege": Mirko Kodić prvi put proslavlja Božić bez sina Aleksandra
Copyright ATAImages/ A.A.

Aleksandar Kodić, sin harmonikaša Mirka Kodića, iznenada je preminuo pre nekoliko meseci, a ovo je prvi Božić njegovog oca bez naslednika. 

- Sve je lepo kod mene kući, jedino nema mog Aleksandra. Božić ćemo, kao i svako jutro, dočekati nas dvojica. On mi se na slici smeši, ja napravim kafu, zapalim nam po cigaretu i kažem mu: "Mali, smeješ mi se, nećeš da dođeš." Dešavale su mi se neke čudne stvari u prvih 40 dana, sanjao sam ga. Jednom sam imao cigarete, a nisam imao upaljač. Ujutro, kad sam se probudio, bile su šibice na cigaretama, koje su inače stajale kod njega. Sve je moguće. Moja ćerka Rebeka ne prihvata Aleksandrovu smrt, ona piše neku knjigu, koju nosi sa sobom i na groblje. Interesantno je da piše na engleskom da ne bih ja mogao da čitam, to su, kaže, njena osećanja za brata - rekao je Kodić.

ATAImages/ A.A.
 

Simbolika Svete Petke

Poznati harmonikaš je objasnio i simboliku Svete Petke u njihovom domu, inače datum na koji je Aleksandar preminuo.

- Aleksandrova majka Jasna i ja smo se sedam godina molili Svetoj Petki da dobijemo dete i Sveta Petka nam je uslišila molitve i podarila predivnog sina, koji je i umro na Svetu Petku. Prema nekom mom razmišljanju, Sveta Petka je Aleksandra donela na ovaj svet, ona ga je i odvela negde na neko bolje mesto, gde je Gospod rekao, on neće svašta, a moj sin je bio sve. Svaki dan shvatam da ga nemamo više.

Mirko se prisetio i teškog momenta kada je video telo svog sina, pa objasnio zbog čega se kontrolisao. 

- On je bio u krevetu, ja sam prišao, on je već bio hladan, zagrlio sam sina svog, ljubio sam ga, kao hrabri otac s polusmehom govorio sam mu: "Aleksandre nemoj da mi radiš ovo, probudi se, ajde, šta radiš sa mnom." Posle nekoliko minuta shvatio sam da je moj sin mrtav. Tad nailazi nešto što ne znam kako da nazovem, počeo sam da plačem, mazio sam ga, ljubio mu noge, ruke, obraze. Nisam bio neko udara glavom u zid, nisam čupao kosu jer on to ne bi voleo. Gledao sam da to bude dostojanstveno - rekao je Mirko.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Na neke kolege je kivan

Brojne kolege bile su uz njega, međutim, bilo je i onih koji su ga razočarali. 

- Moj kum Keba, Aca Ilić, kum Kemiš i Zorica, dobijao sam saučešće iz Australije, Amerike, Evrope, regiona da ne pričam, neću im to zaboraviti. Naša kraljica Lepa Lukić je plakala i zvala me nekoliko puta: "Mirkić, ne daj se, ja sam žena u godinama, ne mogu na sahranu." Ako je ona, jedna kraljica, uradila to dva-tri puta za dva-tri dana, neke kolege koje su došle da me slušaju pre mnogo godina toliko su male bile da ih je otac penjao na klupu da vide velikog Mirka Kodića, pa otac pita da mali odsvira kolo, a sad je postao neko i nešto, pa nisu našli za shodno da pošalju tri rečenice saučešća. To je sramota, zato sam kivan na neke, neću da ih imenujem - rekao je harmonikaš.

Obećali su mu mural sa Aleksandrovim likom

Poznato je da je Aleksandar bio vatreni navijač Crvene Zvezde, a njihovi navijači su nakon njegove sahrane upalili baklje u Aleksandrovu čast. 

- Zahvalio bih Crvenoj zvezdi i navijačima, dobio sam neke satove od njih, koje sam koje sam prosledio Aleksandrovim drugovima. Obećali su mi mural na stadionu s Acinim likom, hvala im od srca - poručio je Kodić.

Printscreen/Facebook
 

Iako se nikada nije bavio muzikom, Aleksandar je bio veliki talenat na oca, a osim toga, bio je omiljen u društvu zbog svojih manira. 

- Kad je bio mali, učio sam ga harmoniku, posle je to batalio, ta mala crvena harmonika stoji, evo je u kući. Aleksandar je voleo muziku više nego da jede, bio je takav da nije dao drugarima da plate ceh, bio je uvek džek, devojke su ga volele. Ja živim u Jajincima, on na Karaburmi, nikad mu nije bilo teško da dođe kod mene, da vidi sestru, da donese poklone njoj, nama, mojoj ženi Silviji, koju nikad nije odvajao od rođene majke. Stalno smo se čuli oko rezultata utakmica. Tražio mi je da mu uplatim 300, 500, 1.000 dinara da igra utakmicu, uvek sam mu pomagao, da putuje s navijačima van države, po Italiji, Francuskoj. Ako ima u džepu 50, 100 evra, uvek bi dao pevaču ili muzičaru i poslednji dinar. Sevdah mu je bio u duši i srcu, neka mu je laka crna zemlja - rekao je harmonikaš za Republiku.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike