Posle Karleuše, ni Haris Džinović neće pevati u Hrvatskoj: Prinuđeni smo zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi

26.07.2023

13:00

1

Organizatori su izdali saopštenje kojim su objasnili svoje postupke

Posle Karleuše, ni Haris Džinović neće pevati u Hrvatskoj: Prinuđeni smo zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi
Haris Džinović, Jelena Karleuša, Aca Lukas - Copyright Pexels/antonio Ahel/ATA Images

Jelena Karleuša, Aca Lukas i Haris Džinović bili su najavljeni kao izvođači koji će nastupati u okviru festivala „Island of Love” koji se održava na hrvatskom ostrvu Barbarinac u Kaštelanskom zalivu.

No, iako je Lukas održao svoj koncert 19. jula, za Karleušu i Harisa to neće biti moguće.

Naime, na Instagram stranici ovog festivala organizatori su saopštili poslednje izmene, ističući da su otkazani svi nastupi za izvođače iz regiona.

- Obaveštavamo vas da otkazujemo sve planirane koncerte muzičara iz regiona. Naš primarni cilj ovog leta je bio da obezbedimo zabavu za sve goste našeg kraja, ali zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi, pre svega onih u režiji „domovinskog pokreta”, prinuđeni smo da otkažemo sve navedene koncerte.

- Mišljenja smo da se u ovim mutnim političkim igrama, koje stvaraju veoma ružnu sliku o svima nama kao domaćinima, koriste uvaženi veterani. Cilj ovog projekta je zabaviti se, širiti prijateljstva i promovisati Hrvatsku kao destinaciju koja na isti način dočekuje sve svoje goste, bez obzira na poreklo, veru ili bilo koju drugu osnovu. Zahvaljujemo se svima koji su do sada posetili ostrvo i bili deo magične zabave - napisali su organizatori na Instagramu.

Podsetimo, Domovinski pokret Kaštela je prvi reagovao nakon spiska ovih izvođača, te upitao gradonačelnika Ivanovića je zašto dozvolio nastupe istih, a posle nje je usledila i ovakva sankcija naših pevača.

- Gradonačelniče Ivanoviću, zašto ste dozvolili nastup Karleuše i Ace Lukasa na Barbarincu? Ostrvce Barbarinac je arheološko nalazište sa morskom i kopnenom arheološkom zonom u Kaštelanskom zalivu. Omiljeno je izletište Kaštelana, Vranjičana, Solinjana i Splita. I ovog leta postaje mesto zabave, a "Island of love” na ostrvu Barbarinac godinama je tehno žurka oaza koja se posećivala i pamtila po dobroj zabavi. Ove godine „Island of Love” ugošćuje Jelenu Karleušu, Acu Lukasa i Harisa Džinovića. Kaštelanski zavičajni pokret smatra da ovaj muzički izraz ne pripada našem podneblju i da moramo sačuvati mediteransku i evropsku kulturu kojoj pripadamo - napisali su na svojoj Fejsbuk stranici iz Zavičajnog pokreta i dodali da su dužni da čuvaju kulturna dobra.

- Pored domaćih, festival posećuju i brojni domaći i strani turisti. Muzika oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a pomenuti izvođači pripadaju drugom identitetu. Prljavo pozorište otvara festival i nakon njih tokom jula Kaštelani, Vranjanci, Solinjani, Splićani i brojni gosti slušaće Karleušu, Lukasa i Džinovića, da li su u tom trenutku bili u Barbarincu ili ne. Muzika se širi zalivom. Mi smo dužni štititi kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićeno kulturno dobro, treba da vodi računa o tome koja će se događanja organizivoati na ostrvu - naveli su na njihovoj Fejsbuk stranici.

Inače, nedavno se identična sporna situacija dogodila i sa nastupima Ane Bekute, Dragana Kojića Kebe, Zorane Mićanović i Duška Kuliša koji je trebalo da se održi u Puli. 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike