Otkriven datum suđenja! Oglasili se i advokati glumice usred pakla u kom se našla zbog pranja novca i poreske prevare

20.07.2023

15:20

0

Optužena je za proneveru iz 2013, 2016. i 2017. godine i to kroz dva mehanizma

Otkriven datum suđenja! Oglasili se i advokati glumice usred pakla u kom se našla zbog pranja novca i poreske prevare
Izabel Ađani - Copyright Profimedia

Francuska glumica Izabel Ađani moraće na sud 19. oktobra u Parizu, zbog pranja novca i utaje poreza, prenosi tamošnja štampa. Ona je optužena da je prevarila poreske vlasti 2013, 2016. i 2017. godine kroz dva mehanizma - prikrila je „donaciju od dva miliona evra od Mamadua Endajea, pod pokrićem kredita koji joj je omogućio utaju 1,2 miliona evra poreza na transfere“ i fiktivno je boravila u Portugaliji, ističe zatim „CNEWS.fr", što joj je onda „dozvolilo utaju 236.000 evra poreza na dohodak“.

Endaje je, inače, uticajni senegalski preduzetnik, predsednik tamošnjeg nacionalnog olimpijskog i sportskog odbora (CNOSS) i član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Predsednik je i Organizacionog odbora za Olimpijske igre mladih (YOG), zakazane za 2026. u Senegalu.

- Izabel Ađani osporava iznete navode iz optužnice i nije počinila nikakvo krivično delo - rekli su u jeku drame advokati glumice, koji smatraju i da je opužba generalno „neutemeljena".

- Francuska poreska uprava svim sredstvima pokušava da prekvalifikuje ovaj kredit u donaciju uprkos godinama otplaćivanja - kazali su još oni, pa dodali kako je Mamadu, inače, kum njenog sina.

Izabel Ađani, Profimedia
 

Glumici će se suditi i za, prema daljim napisima, pranje novca tokom 2014. godine.

Osumnjičena je da je „prošla kroz američki bankovni račun i nije prijavila poreskim vlastima iznos od 119.000 evra od ofšor kompanije s nepoznatim stvarnim vlasnikom i ulaganja u Portugaliji“, objasnio je za „Le Monde" izvor iz suda.

Istraga je otvorena još 2016. posle otkrića izvesnih dokumenata iz Paname o sistemu utaje poreza putem računa u poreskim rajevima. Izabel je u njima navedena kao vlasnica kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike