Bivši voditelj RTS-a o malverzacijama na Javnom servisu: Ko je pravio greške treba da snosi odgovornost!

19.02.2023

07:45

1

Nikolić je istakao, da se na RTS-u često zaziralo od saradnje sa privatnim produkcijama

Bivši voditelj RTS-a o malverzacijama na Javnom servisu: Ko je pravio greške treba da snosi odgovornost!
Žika Nikolić - Copyright 24sedam

Nekoliko dana unazad medijske stupce pune vesti o malverzacijama RTS -a, ali i priče o nepostojećoj emisiji „Jedan dobar dan” za koju je već potrošeno 200.000, a nijedna epizoda nikada nije emitovana, kao i o basnoslovnim zaradama pojedinih voditelja.

U javnost su isplivale inforamcije da su Kristina Radenković i Jovan Memedović pored plata u Javnom servisu, dobijali ogromne svote novca na ime drugih naknada, kao i preko produkcijskih kuća u kojima su zaposleni, a koje su pravile emisije za Javni servis.

Upravo zbog svih ovih sumnjivih radnji, predsednik UO RTS Branislav Klanšček je podneo krivične prijave protiv čelnika Javnog servisa - Olivere Kovačević i Dragana Bujoševića. 

ATAImages/ Antonio Ahel/24sedam
Jovan Memedović, Kristina Radenković, Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

Emisija se ne pokreće već tri godine

Povodom optužbi na račun čelnika RTS-a, 24sedam je stupio u kontakt sa nekadašnjim voditeljem Javnog servisa, Žikom Nikolićem, koji je godinama, kao zaposleni u ovoj medijskoj kući, vodio emisiju „Žikina šarenica”.

Bez obzira što već godinama nije deo RTS-a, Žika se seća da se u „njegovo vreme” uvek zaziralo od saradnje sa privatnim produkcijskim kućama, te smatra da odgovorni za malverzaciju treba da odgovaraju.

- Ispratio sam u novinama. Pravo da vam kažem nemam pojma, nemam neki određeni stav. Ja sam u toj kući radio dugo i nikad se nije to tako jednostavno delilo. Iznenađuje me ako je to tačno, ali opet tu ima dosta saradnje sa privatnim produkcijama. Na RTS-u se uvek zaziralo od toga, ja nisam tamo već šest, sedam godina, ali izgleda da je to sada malo postalo moderno. Ima tamo objašnjenje da je novac utrošen za scenografiju, moguće je, samo to nešto dugo traje... Emisija se ne pokreće već 2-3 godine, što je dugo, ranije se to pokretalo vrlo brzo. Videćemo, ne bi bilo dobro ako je to tačno, a ukoliko je tačno taj ko je pravio probleme i greške treba da snosi odgovornost. Pogotovo jer je javna ustanova u pitanju, Javni servis Srbije, nema tu šta - rekao je Žika Šarenica za naš portal.  

ATAImages/ A.A.
Živorad Žika Nikolić

Portal 24sedam je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju malverzacije u Radio-televiziji Srbije i svaki dan će objavljivati nove dokaze krađa u Javnom servisu.

Na osnovu informacija do kojih smo došli iz dokumenata u kojima se vide troškovi emisija i raznih programa za 2022. i 2023. godinu jasno se može zaključiti da su nesrazmerno veća novčana sredstva ulaganja u programe koje su za RTS radile privatne firme i na taj način ostvarile enormne prihode.

Podsetimo, predsednik UO RTS Branislav Klanšček je obelodanio da je Javni servis Srbije izdvojio u poslednje tri godine više od 14 miliona dinara za nepostojeću emisiju „Jedan dobar dan”, a zbog ovakve politike poslovanja je i tužio RTS.

Između ostalog, otkrio je i da voditelji Jovan Memedović i Kristina Radenković primaju enormno velike plate, čija je visina i po nekoliko desetina hiljada evra, a koje dobijaju preko privatnih produkcija.

ATAImages/Milan Maričić
Branislav Klanšček

 

RTS je nakon krivične prijave koju je podneo Klanšček istakao da su „plate poslovna tajna”.

Klanšček je tokom gostovanja u „Hit Tvitu“ naveo da Javni servis ima svega tri autorske emisije - „Slagalicu“, „Šarenicu“ i „RTS Ordinaciju“. Ostali sadržaj koji se emituje na RTS-u dolazi iz produkcijskih kuća osoblja koje je zvanično zaposleno u Javnom servisu i koji zatim prodaju svoje projekte RTS-u i na taj način zarađuju dodatni novac, a u pitanju su emisije „Potera“, „Sasvim prirodno“ i „Stigni me ako znaš“. 

Osim toga, on je obelodanio da voditeljka Kristina Radenković dobija 15.900 hiljada evra za 10 snimajućih dana za kviz „Stigni me ako znaš”, kao i da voditelj Jovan Memedović za kviz „Potera" dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana. Takođe, navodi se i da je Olivera Kovačević tri godine dobijala novac kao urednik nepostojeće emisije i to 32.000 evra. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike