Saša Mirković tvrdi da Bujošević ima vinariju i vinograd u Toskani: "Odakle mu novac? Od prošle godine upozoravam na njihovo muljanje!"

17.02.2023

18:00

3

Nakon što je Branislav Klašček podneo krivične prijave protiv čelnika RTS-a zbog malverzacija, oglasio se direktor Hype produkcije

Saša Mirković tvrdi da Bujošević ima vinariju i vinograd u Toskani: "Odakle mu novac? Od prošle godine upozoravam na njihovo muljanje!"
Dragan Bujošević i Saša Mirković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović ATAImages/A.A.

Proteklih nekoliko dana svedoci smo afere većih razmera u koju je upleten javni servis Srbije, na čelu sa direktorom Draganom Bujoševićem i urednicom zabavnog programa Oliverom Kovačević, zbog čega su pripadnici MUP-a počeli da češljaju poslovanje nacionalne medijske kuće.

Nakon što je predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček obelodanio da je RTS izdvojio u poslednje tri godine čak 14 miliona dinara za nepostojeću emisiju "Jedan dobar dan", a čiji budžet finansiraju pre svega građani Srbije, te da pojedini voditelji zaposleni u RTS-u prodaju sadržaj preko privatnih produkcijskih kuća, podneo je i krivične prijave protiv odgovornih.

Antonio Ahel/ATAImages
Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

Saša Mirković optužio je još prošle godine Bujoševića i Kovačevićevu za malverzacije, tvrdeći da su učestvovali u nameštanju "Pesme za Evroviziju", a sada je izneo na Instagramu tvrdnje da čelnik RTS-a ima bogato imanje u Italiji.

- Pitam Bujoševića, jer nije srpski ćutati, odakle mu vinograd i vinarija u Toskani. Ja - kao čovek koji je 30 godina u poslu kao pop menadžer, kao neko ko je organizovao 5.000 koncerata, sa timom pobedio na Evroviziji i kao neko s mnogim drugim poslovima u privatnim firmama - nisam uspeo da obezbedim sebi ni vinograd ni vinariju u Toskani. Na tom području u Italiji, jedan ar sređenog vinograda košta od 50.000 do 70.000 evra, pa da sam tužilac, pitao bih odakle njemu taj novac, pored mnogih drugih pitanja - započeo je Mirković za 24sedam.

"Da li je reč o uigranoj šemi?"

Direktor Hype TV, između ostalog, nadovezao se i drugim pitanjima - šta se desilo sa PGP RTS i celom kulturnom baštinom koju ima i firmom "Zmex" kojoj su ustupljena sva prava? 

- Da li je Bujošević raskinuo ugovor, zatim, na koji način vrši odabir filmova i serija koje se emituju na RTS-u i koje se finansiraju? Takođe, iz muzičkog dela priče: zašto Javni servis svojim resursima ne snima emisije za koje su zainteresovani mnogi, a sve to zanima i građane? Da li je RTS-u sa 2.500 zaposlenih potrebna eksterna produkcija ili je reč o uigranoj šemi sa TV licima - kaže Mirković, i dodaje da je apsurdno da jedna voditeljka, korišćenjem opreme RTS-a, RTS-ovih studija i svega ostalog, prima platu dnevno 1.600 evra.

Instagram screenshot / sasa_mirkovic_official
Objava Saše Mirkovića

- Na to smo upozoravali Lukas i ja još prošle godine, na brojna muljanja i s "Pesmom za Evroviziju", u vezi sa žirijem takođe, a tu se vidi da oni rade sa svojih par produženih ruku - tvrdi Mirković, pa se vraća na program Javnog servisa i finansiranje spoljnih produkcija.

- Ako "Slagalica" ima najveći rejting, a ne košta ni približno kao pojedine emisije, a za koju mi je Nikola Nešković kao tvorac kviza lično rekao da ne dobija naknadu, zašto onda RTS ne smišlja i druge emisije tog tipa? Je l' nema kreativnih ljudi u toj medijskoj kući? Ta činjenica vređa sigurno i zaposlene u RTS-u! Zašto je nestao dečji program i zašto Bujošević ne proverava te firme koje imaju jednog zaposlenog, a preko kojih posluje Javni servis? - poručuje Mirković, te se obraća i Aneti Ivanović, urednici "Šarenice", koja nije zaposlena na RTS-u.

- Pošto se Aneta oglašavala o ovoj temi, pitanje za nju: Kako možeš da budeš urednica emisije iz eksterne produkcije? To onda isto nije emisija RTS-a i, pre svega, kako može da odgovara za program ukoliko nije zaposlena? - zaključuje on.

Bujošević ne odgovara na pozive

Kako bismo proverili tvrdnje estradnog menadžera i direktora Hype TV, pokušali smo da kontaktiramo Bujoševića, ali on nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček podneo je krivične prijave protiv Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević, nakon što je u programu javno otkrio da je Javni servis izdvajao novac protekle tri godine za nepostojeću emisiju "Jedan dobar dan", koja građane Srbije košta oko 14 miliona dinara.

ATAImages/Milan Maričić
Branislav Klanšček

Takođe, on je izneo i problem finansiranja plata. Tačnije, pojedini voditelj,i osim plata i novčanih nagrada, dobijaju i na desetine hiljada evra za rad na emisijama preko privatnih produkcijskih kuća koje se emituju na Javnom servisu. Time je, dodao je on, omogućen sukob interesa.

Podsetimo, 24sedam je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju malverzacije u Radio-televiziji Srbije i svaki dan će objavljivati nove dokaze krađa u Javnom servisu.

Na osnovu informacija do kojih smo došli iz dokumenata u kojima se vide troškovi emisija i raznih programa za 2022. i 2023. godinu, jasno se može zaključiti da su nesrazmerno veća novčana sredstva ulagana u programe koje su po pravilu za RTS radile privatne firme, koje su tako ostvarile višemilionske prihode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike