Piše pesme za Karleušu, a za saradnju sa Severinom je zaslužna njena baka Živka! Sajsi MC ogolila život: Govorili su da sam uobražena!

14.12.2022

10:15

0

Ambiciozna reperka je želela da promeni muzičku scenu, ali i da se visoko školuje

Piše pesme za Karleušu, a za saradnju sa Severinom je zaslužna njena baka Živka! Sajsi MC ogolila život: Govorili su da sam uobražena!
Sajsi MC - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, kaže da obožava da sluša Lepu Brenu i uživa da piše pesme za Jelenu Karleušu! Najpoznatija reperka na Balkanu u svojoj prvoj velikoj ispovesti otvorila je dušu o nepoznatim detaljima iz života i karijere. Zbog eksplicitnih tekstova u kojima govori o muško-ženskim odnosima već 20 godina privlači veliku pažnju publike. Međutim, ona bez problema sarađuje sa kolegama koje se ne bave istim žanrom muzike kao ona, pa i sa narodnjacima.

Piše pesme za Karleušu

- Pisala sam pesme za novi album Jelene Karleuše, koji tek treba da izađe. Radila sam zajedno sa sinom Marine Tucaković Milanom Laćom Radulovićem i Marininom velikom prijateljicom Ljiljanom Jorgovanović. Prvi put sam se našla u njihovom društvu i mnogo sam naučila. Bilo mi je lepo da radimo kao tim, a verovala sam da nisam timski igrač - počinje Sajsi priču i dodaje da privatno voli da sluša Lepu Brenu:

Printscreen Instagram/karleusastar
Sajsi MC je pisala pesme Jeleni Karleuši

- Nju volim i kao ličnost i kao pevačicu. Sviđaju mi se njene pesme. Ne razumem ljude koji je ne vole. Kada bi me pozvala da sarađujemo, pristala bih!

Sajsi MC kaže da bi volela da jednog dana naprave muzej koji će biti posvećen njoj:

- U njemu obavezno mora da se nađe i moja voštana figura. Sve poklone i stvari koje dobijam od fanova na nastupima, poput bruseva, gaća, poruka, pisamca i lutki, čuvam u stanu i to bi odlično moglo da posluži za muzej.

Život u Zaječaru

- Pet godina sam smišljala ime "Sajsi". To na šatrovačkom znači "sisaj"-Sajsi MC. Malo ko bi mogao da zamisli Sajsi u kafani, ali ona često s prijateljima izlazi da uživa u muzici.

- Volim kada čujem dobru narodnu pesmu. Obožavam kafanu! Kada čujem neki narodnjak koji mi se svidi, kažem: "Eh, što ja nisam napisala taj tekst." Uopšte nije lako napisati tekst za narodnu muziku, za to baš moraš da budeš majstor zanata.

Poznata reperka rođena je u Beogradu. Majka Vesna i otac Jovan živeli su u Nevesinjskoj ulici na Vračaru, ali kada je imala svega nekoliko meseci, preselili su se u Zaječar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAJSI MC (@sajsimcofficial)

 

- Tamo se rodila moja pet godina mlađa sestra Tijana, s kojom sam i danas nerazdvojna. Osnovnu i srednju školu završila sam u Zaječaru, ali bez obzira na to, tokom letnjih i zimskih raspusta stalno sam dolazila u Beograd. Spavala sam kod bake i deke sa mamine strane, koji su živeli u Rakovici. Tamo sam imala mnogo drugarica sa kojima sam se igrala. Sećam se da nas je neki komšija često polivao vrelom vodom jer smo pravile galamu ispod njegovog prozora. Volela sam da vozim rolšue, iako u tom kraju nije baš bilo uslova za to, ali sam uspevala. Skojevsko naselje mi je obeležilo detinjstvo - ističe ona i dodaje da su je u Zaječaru u školu zavitlavali zbog beogradskog naglaska.

Reperka veruje da je se muškarci plaše, ali to joj ne smeta.

- Kad pričam s ljudima koji me ranije nisu poznavali, uvek kažu da su mislili da sam baksuz. Shvatila sam da imam tu fasadu zbog koje mi se muškarci ne udvaraju, pošto misle da ću nešto da im uradim. Zato me se plaše. Ali to je dobro jer me ne smaraju.

Dragan Vurdelja
Živela u Zaječaru: Sajsi MC

- Ni u osnovnoj, ni u srednjoj školi nisam bila odličan đak. Učila sam samo ono što me je zanimalo. Više su mi od ruke išle društvene nego prirodne nauke. Ipak, uspevala sam da prepisujem i naučila kako da na lakši način savladam gradivo koje mi ne leži. Kad sam pošla u sedmi razred, radila sam dosta stvari na svoju ruku, isterivala pravdu i ponašala se tipično tinejdžerski. Sve sam doživljavala dramatično, a zapravo nije bilo tako. U tom periodu sam tražila sebe i muzika mi je mnogo pomogla, jer sam u njoj našla utočište kad god su me škola ili roditelji smarali.

- U Zaječaru sam bila Beograđanka i nisu me podnosili! Zadirkivali su me zbog govora i akcenta. Govorili su mi u lice: "Ti si uobražena Beograđanka!" Majka mi nije dozvoljavala da menjam govor i uvek je insistirala na tome da pravilno izgovaram reči. Smatrala je da je to deo našeg nasleđa i da bi trebalo da budem ponosna. Nastavnica srpskog me je često izvodila ispred table da akcentujem reči jer sam jedina pravilno znala to da radim. Da sam tada posustala i prilagodila se zaječarskom akcentu, danas ne bih bila ovo što jesam. Još tada sam se navikla da mi ne treba niko i da mogu sama da se borim.

Želela da upiše Filološki fakultet

Kao i mnogi roditelji devedesetih, i njeni su morali da se bore da ćerkama obezbede pristojan život.

- Bili smo klasičan primer tadašnje srednje klase. Sestra i ja smo imale ljubav roditelja, krov nad glavom, da jedemo, nije nam bilo hladno... To je za nas bilo veliko bogatstvo. Nismo oskudevale kad je reč o osnovnim potrebama, ali kao i većina, nismo imale novca za skupe patike, zimovanja i letovanja. Takva je bila situacija i sestra i ja smo to razumele. Nasleđivale smo garderobu od dva starija brata od tetke. To mi je bila inspiracija za pesmu "Teget i crno", zato što su stvari bile u tim bojama, što je i normalno jer su ih nosili dečaci.

Nakon završene osnovne škole Sajsi je želela da upiše Filološku gimnaziju u Beogradu, ali nije uspela da položi prijemni.

- Nisam se dovoljno spremala jer sam htela sve na brzinu i odjednom. Uveliko sam planirala da se preselim kod babe i dede u Beograd, ali je sve palo u vodu. Zato sam upisala zaječarsku gimnaziju. To je dobra škola sa odličnim profesorima - priča muzičarka i dodaje da joj se u srednjoj nije dogodila prva ljubav kao mnogim njenim vršnjakinjama:

- Zanimale su me potpuno neke druge stvari. Imala sam simpatije, ali ništa ozbiljno. Jednostavno, razlikovala sam se od vršnjaka. Prva ljubav mi se dogodila nekoliko godina posle srednje škole.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAJSI MC (@sajsimcofficial)

 

Rešila je da nastavi školovanje i upiše Filološki fakultet. Međutim, dve nedelje pred prijemni, roditelji su joj predložili da ipak ode na Fakultet političkih nauka.

- Prešaltala sam se i za 15 dana se spremila za prijemni. Uspela sam da ga upišem! Izabrala sam smer međunarodni odnosi. Sećam se da mi je tata rekao: "Ajde, sad gledaj vesti svaki dan". Međutim, to me i nije baš zanimalo, ali uspela sam da savladam gradivo i završim fakultet. Kada bih ga ponovo upisivala, mislim da bih se odlučila za socijalnu politiku i rad, jer mi to više leži.

Tokom studija počela da se bavi muzikom

- Lepo mi je bilo dok sam studirala, ali osećala sam da mi nešto fali. Očigledno mi je nedostajalo da se izrazim, a to nisam mogla kroz fakultet. Tada sam počela da pišem muzičke recenzije za fakultetske novine "Politikolog". Mislila sam da ću tu da utolim žeđ za izražavanjem, ali nisu imali razumevanja za to, što je i logično jer su se novine više bavile političkim temama - priča ona i dodaje da je tada odlučila da repuje:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAJSI MC (@sajsimcofficial)

 

- U to vreme rep scena u Srbiji nije bila dobra i želela sam da je promenim. Nije bilo izvođača koji su kroz svoje pesme govorili u ime žena, naročito mladih. Osetila sam potrebu da to uradim i tako je sve krenulo. Bilo je mnogo teže nego sada, zato što nisi mogao tek tako da nađeš nekog ko će da ti pravi matrice, već sam se ozbiljno borila da bih došla do njih. Repovanje nisam vežbala u studiju, kao današnji mladi izvođači, već uživo u klubu pred gomilom nepoznatih ljudi.

Kako je nastao nadimak "Sajsi"

- Prvih pet godina otkako sam počela da repujem nisam mogla da smislim ime pod kojim ću se predstaviti publici. U tom periodu su me na nastupima najavljivali različitim nadimcima. Ime Sajsi sam smislila dok sam pisala rime za jedan tekst. Tačnije, nastalo je od šatrovačkog izgovora reči "sisaj". Dopalo mi se jer je provokativno, ali i zato što niko drugi ne bi sebi dao takvo ime. Rekla sam drugarima: "To je to!" Inat i prkos su od početka bili prisutni u mojoj karijeri.

Njena prva pesma koja je izazvala buru u javnosti zvala se "Mama". Publiku su posebno zaintrigirali stihovi: "Svi profesori me tolerišu jer su mi mama i tata doktor. I nema veze što nemam pojma ko je napisao teoriju moći, imam moć i privilegiju da ponižavam siromašne devojčice i dečake..."

- Nisam verovala da će postati hit! Bila sam šokirana koliko je publika dobro prihvatila pesmu. Ništa manje pažnje nije izazvala ni numera "Ringe jaja", koju sam nedavno objavila. Cilj mi je bio da se obratim muškarcima i da ih "ubodem" tamo gde ih najviše boli - rekla sam im da imaju mikropenise!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAJSI MC (@sajsimcofficial)

 

Roditelji joj, kaže, nikad nisu zamerali to što su tekstovi njenih pesama veoma eksplicitni.

- Od samog početka karijere su me razumeli i podržavali. Hvala im na tome, jer da je drugačije, sigurno bih imala neku blokadu, bilo bi mi krivo i onda ne bih bila ovo što jesam. Bili su u fazonu: "Sve je super, samo završi fakultet", i nikada mi ništa nisu prigovorili. Ranije sam im, zbog toga što ima mnogo vulgarnih reči u mojim pesmama, puštala da ih čuju pre nego što izađu. Želela sam da ih pripremim, ali više to ne radim. Navikli su se posle toliko godina.

Sajsi su 2016. ponudili veliku ulogu u seriji "Sinđelići", koju je morala da odbije.

- Trebalo je da potpišem ugovor na devet meseci. Dugo sam razmišljala šta da radim, ali sam morala da odbijem jer nisam mogla toliko dugo da zapostavim muzičku karijeru. Nekada sam nastupe zakazivala iznenada i na brzinu. Sada bih možda i mogla, ali tada je sve bilo drugačije.

Reperka je snimila duet sa Severinom Vučković "Silikoni" 2016. godine.

- Za našu saradnju je zaslužna moja baka Živka. Seve je na televiziji odgledala prilog sa njom, oduševila se i stupila u kontakt sa mnom. Sve je počelo tako što sam novinarima rekla da dođu u Živkin stan i urade intervju sa mnom. Htela sam da ceo prilog ispadne kao bleja na kafi kod moje babe. U jednom trenutku novinar je pitao Živku nešto u vezi sa muško-ženskim odnosima. Ona je rekla da žena treba uvek da posluša muškarca, ali i da oceni kad treba da ćuti! Kad sam to čula, vrisnula sam! Baš sam burno odreagovala pred svim onim kamerama. "Skandalizovala" sam se i rekla novinarima da taj deo iseku jer je baba učinila štetu za feminizam koji propagiram u pesmama. Međutim, u montaži ništa nisu isekli. Dopalo im se jer je bilo spontano. Kada je to bilo emitovano, Severina je videla prilog i zbog moje babe odlučila da kontaktira sa mnom.

ATAImages/ Antonio Ahel
Severina

 

Sećam se da su novinari na snimanju spota za "Silikone" pitali Seve zbog čega se odlučila baš za mene, a ona je odgovorila da je to zbog intervjua sa mojom bakom. Ceo taj ambijent u kojem smo sedeli podsetio ju je na detinjstvo, jer smo svi potekli iz socijalnih stanova. Prosto, osetila je neku povezanost sa mnom.

Muž i svadba

Mnogi su mislili da se nikada neće udati, ali je Sajsi opovrgla njihovo mišljenje avgusta prošle godine, kada se tadašnjem dečku Marku zavetovala na večnu ljubav.

- Upoznali smo se 2016. godine, u periodu kada mi se i u karijeri i privatno sve vrtoglavo i brzo dešavalo. Ne volim mnogo da pričam o našem odnosu, ali privukao me je time što se izdvojio iz mase i imao nešto specifično kod sebe, neku skupoću - objašnjava i dodaje da je njihovo venčanje slučajno došlo do medija:

- Napravili smo veliko slavlje, a pošto su gosti objavljivali snimke na društvenim mrežama, mediji su to primetili i tako se pročulo da sam se udala. Znam da sam odmah uzela telefon da vidim kakvi tekstovi izlaze. Konobar mi je prišao i rekao: "Ti si prva mlada koja na svadbi gleda u telefon." Odgovorila sam mu: "Sve je u redu, čitam o sebi".

Sajsi MC Instagram screenshot /saint_george91
Sajsi MC na venčanju

Sajsi tvrdi da njenom suprugu nimalo ne smeta to što u tekstovima koristi vulgarne reči i psovke:

- Upoznao me je ovakvu kakva jesam i nema razloga bilo šta da mi zamera. Nije iz mog posla, ali razume šta je šou-biznis. Što se dece tiče, sve će biti onako kako je suđeno. Roditelji me više ne smaraju sa pitanjima kada će beba jer znaju u kom sam fazonu i da neću da trpim bilo kakve pritiske. Kažem im: "Budite srećni što sam se uopšte i udala."

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike