Seizmolog o seriji novih zemljotresa: Otkrio šta sledi

14.03.2024

11:32

0

Dodao je da se zemljotres najjače osetio na području Plane, Gackog, Bileća i Grahova sa intenzitetom šest, u Nevesinju, Nikšiću i Danilovgradu i Stolcu sa intenzitetom pet

Seizmolog o seriji novih zemljotresa: Otkrio šta sledi
Copyright Profimedia

Seizmolog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Srđan Ceković izjavio je danas da nakon zemljotresa od 5,4 jedinice Rihterove skale, čiji je epicentar bio na pet kilometara od mesta Čarađe, u opštini Nikšić, sledi serija manjih zemljotresa.

- Posle zemljotresa takve jačine uvek bude serija manjih zemljotresa, a kako mi seizmolozi to volimo da kažemo, smirivanje tla - rekao je Ceković za Tanjug.

Dodao je da se zemljotres najjače osetio na području Plane, Gackog, Bileća i Grahova sa intenzitetom šest, u Nevesinju, Nikšiću i Danilovgradu i Stolcu sa intenzitetom pet.

- U Podgorici, Kotoru, Tivtu, Budvi i Ulcinju zemljotres se osetio intenzitetom tri, istim kao i na teritoriji Srbije u graničnom delu - rekao je Ceković.

Podsetio je da je Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju rano jutros, u 4 sata i 6 minuta, registrovao jači zemljotres u epicentru pet kilometara jugozapadno od Čarađa.

- Jačina tog zemljotresa u epicentru iznosila je 5,4 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Merkalijeve skale - rekao je on i dodao da je zemljotres lociran na dubini od 14 kilometara i da je u epicentralnom području mogao izazvati materijalnu štetu.

Ne treba paničiti

Upitan šta može da poruči građanima i kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa, on kaže da je najbitinije da ostanu smireni.

- Nikako ne treba paničiti, obično zemljotresi traju kraće vreme kao što je ovaj bio. Iako je bio malo jači, intenziteta 5,4, trajao je svega par sekundi. U tom slučaju najbolje je, kada krene zemljotres, da se sklone u ćoškove prostorija, ispod okvira vrata, ako spavaju da se spuste pored kreveta, ispod stola i da pokriju rukama glavu - naveo je Ceković.

Seizmolog je dodao da ljudi, ako se nalaze u zgradama, nikako ne treba da koriste liftove i stepenice, već mirno da sačekaju da zemljotres prođe i nakon toga smireno izađu napolje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike