Šta raditi u slučaju zemljotresa? Važna uputstva za zaštitu

14.03.2024

09:54

1

Autor: J. S. J.

U ovakvim situacijama, od ključnog je značaja da građani postupe pravilno kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže

Šta raditi u slučaju zemljotresa? Važna uputstva za zaštitu
Copyright Pixabay Profimedia

Zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je Crnu Goru u ranim jutarnjim satima, ostavljajući iza sebe materijalnu štetu na brojnim objektima u epicentralnom području Golije.

Potres se osetio i u Srbiji, a kako nam je rekla jedna Beograđanka to ju je i probudilo.

U ovakvim situacijama, od ključnog je značaja da građani postupe pravilno kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže. Evo najvažnijih uputstava:

  • Ostanite prisebni: Prvi korak u zaštiti od zemljotresa jeste očuvanje prisebnosti. Izbegavajte paniku i pokušaje bekstva koji mogu dovesti do većih povreda.
  • Zaštita na sigurnom mestu: Ako se nalazite u zatvorenom, potražite zaštitu sklanjanjem ispod čvrstog stola ili u dovratku unutrašnjih nosećih zidova. Držite se podalje od prozora, spoljnih zidova i terasa kako biste izbegli mogućnost povreda od lomljenja stakla ili padanja predmeta.
  • Isključite komunalije: Važno je odmah isključiti sve izvore električne energije, gasa i vode da biste sprečili dodatne opasnosti poput požara ili poplava.
  • Ako ste napolju: Ukoliko vas zemljotres zatekne vani, držite se dalje od zgrada, uličnih svetiljki i električnih kablova. Budite svesni opasnosti od padajućih objekata poput dimnjaka, crepova ili stakla.
  • Pripremite se za naknadne potrese: Budite svesni da prvi zemljotres može biti samo uvod u seriju naknadnih potresa, od kojih neki mogu biti jači od prvog. Ostajanje na sigurnom mestu je imperativ do potpunog prestanka seizmičke aktivnosti.

Pametno postupanje u trenucima zemljotresa može značajno smanjiti rizik od povreda i štete. Stoga, prepoznavanje opasnosti i adekvatna priprema su ključni za sigurnost svih nas.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike