Dan Republike Srpske: Dron šou u Banjaluci, na nebu ispisano: "Slavimo 9. januar"(FOTO/VIDEO)

09.01.2024

17:12

0

Na Trgu Krajine posetioci mogu da, između ostalog, vide dron šou, maping i 3D animaciju sa vizualom simbola Republike, a biće organizovan i Hod časti

Dan Republike Srpske: Dron šou u Banjaluci, na nebu ispisano: "Slavimo 9. januar"(FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Republika Srpska danas slavi 32. rođendan, a tim povodom održava se svečani defile u centru Banjaluke.

Na Trgu Krajine posetioci mogu da, između ostalog, vide dron šou, maping i 3D animaciju sa vizualom simbola Republike, a biće organizovan i Hod časti, kojim Republika Srpska posebnu počast odaje onima koji su za njenu slobodu platili najvišu cenu.

 

 

                              ***UŽIVO***

20.11 - Sinhronizovani vatromet u gradovima Srpske i Beogradu!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet danas u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

18.59 - Dron šou u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske

U Banjaluci je večeras izveden dron šou povodom obeležavanja Dana Republike Srpske. Svetlosni spektakl je priređen na nebu iznad Banjaluke, a performans je posvećen vrednostima i simbolima koje neguju Republika Srpska i njeni građani, prenosi RTRS.

Dronovima je, između ostalog, bilo ispisano "Republika Srpska", "Slavimo 9. januar" i "Simbol slobode".

17.54 - Završen svečani defile.

17.53 - Danica Crnogorčević izvodi pesmu “Pukni, zoro”.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

17.50 - Dodik: Republika Srpska je za nas sloboda

"Republika je imala svoj početak u miru i nastavila da postoji u ratu. Moramo odati poštu onima koji su dali svoje živote za ovu Republiku i zato je ne damo. Ne može niko da nam je uskrati. Republika Srpska je za nas sloboda", rekao je Milorad Dodik, predsednik RS.

17.45 - Policijski orkestar izveo himne Republike Srpske i Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

17.43 - Ešaloni policije prošetali ulicama

Ešaloni su formirani od od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, policijskih službenika Žandarmerije, i jedinica žandarmerije Banjaluka, Doboj, Gradiška, Prijedor, Mrkonjić Grad, Bijeljina, Zvornik, Pale, Foča i Trebinje, policijskih službenika Druge, Treće i Šeste čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Prijedor, Doboj i Trebinje, kadeta Policijske akademije, učenika Srednje škole unutrašnjih poslova…

17.42 - Sećanje na pripadnike koji su dali život za Srpsku

Nakon ešalona civilnog sektora, odnosno institucija, organizacija i udruženja, defiluju ešaloni jedinica i motorizovanih ešalona MUP Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dala živote za Republiku Srpsku.

17.38 - U defileu i uspešni sportisti

Uspešni sportisti Srpske prodefilovali su centralnom ulicom u Banjaluci, među njima su predstavncici Fudbalskog saveza Republike Srpske, Košarkaškog i Rukometnog saveza, džudisti, karatisti…

17.33 - U defileu su i Noćni vukovi RS

17.27 - Dodik: Vulin položio zakletvu kao novi senator

U Banjaluci je danas, na Dan Republike Srpske (RS), održana šesta sednica Senata RS, na kojoj su novoimenovani senatori Aleksandar Vulin i Anton Kasipović položili zakletvu, saopštio je kabinet predsednika RS.

Kako se navodi, to je bila poslednja sednica u tom sedmogodišnjem mandatu, kojom je predsedavao predsednik RS Milorad Dodik, koji je tom prilikom najavio da će u narednom periodu imenovati nove članove Senata.

17.25 - Defile predstavnika lovačkih udruženja i vatrogasnih službi

Predstavnci lovačkih udruženja, Pošta Srpske i vatrogasnih i spasilačkih službi, ponosno su nosili zastave RS u defileu.

17.22 -  Prva gardijska brigada VRS I 65. zaštitni puk prvi prošetali

Prva gardijska brigada VRS I 65. zaštitni puk Glavnog staba VRS među prvima su prodefilovali ulicama Banjaluke povodom proslave Dana Republike Srpske. Pratilo ih je potom nekoliko ešalona BORS. Na čelu 65. zaštitnog puka VRS nalazio se bivši predsednik BORS, general Milomir Savčić.

17.15 - Prvi u defileu su studenti univerziteta u RS

U defileu su i gradisti RS, predstavnici motorizovanog puka. Centrom Banjaluke prošetali SU i predstavnici boračkih organizacija i Ratnih vojnih invalida, organizacije logoraša i starešina Republike Srpske.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 
 

17.12 - Ulice Banjeluke su okićene trobojkama, a brojni građani odlučili da izađi na ulice i proslaviti ovaj praznik. 

17.08 – Milorad Dodik, predsednik Srpske, naredio da svečani defile počne.

Dozvolu za početak svečanog defilea od predsednika Republike Srpske zatražio je rukovodilac svečanog defilea Igor Kušić.

Predaja raporta izvršena je uz numeru "Marš narodni heroji", u izvođenju Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 
 

17.00 - Postrojen je Zastavni vod

U čast predsednika Republike Srpske postrojen je Zastavni vod kojeg čine pripadnici Počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Zastavni vod Počasne jedinice predvodi komandir Vitomir Petričević, koji je uz pozdrav oficirskom sabljom izvršio predaju raporta predsedniku Republike.

 

 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

16.59  – Narod sa zastavama se okuplja duž ulice kojom će se održati defile. Atmosferu na Trgu Krajine posebno je “zapalila” pesma “Pukni zoro”, koja je puštena sa razglasa.

16.55 – Nakon defilea, počev od 19 sati, na Trgu Krajine će biti održan koncert na kojem će nastupiti regionalne zvezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

Dodik uručio ordenje

Tokom dana je već održana ceremonija dodele odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom neustavnog dana RS, na kojoj su, među ostalim, odlikovani premijer Mađarske Viktor Orban i Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža.

Na Trgu Krajine u Banjaluci u svečanom defileu učestvovaće više od 3.400 pripadnika MUP RS te javnog i civilnog sektora Srpske. Učesnici defile biće podijeljeni u ešalone, njih 22, među njima će biti 55 policijskih. U defileu će biti 900 pripadnika MUP-a, a prvi put su zajedno sa starijim kolegama učestvovali i kadeti Srednje škole unutrašnjih poslova. Posebne vizuelne efekte svečanopm defileu daće više od 200 dronova.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je na taj dan 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike