Milorad Dodik o trenutku kad je rođena Republika Srpska: "Nikada neću zaboraviti taj dan..."

09.01.2022

17:50

0

Priznaje da tada niko nije imao viziju kako će sve izgledati i da ćemo imati današnju Republiku Srpsku

Milorad Dodik o trenutku kad je rođena Republika Srpska: "Nikada neću zaboraviti taj dan..."
milorad dodik ata2 - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže za "Novosti" da se svakog 9. januara seti Skupštine srpskog naroda u BiH, kada je donesena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, odnosno kada je proglašena Republika Srpska.

– Bio sam na toj sednici. Taj dan nikada neću zaboraviti. Imao sam čvrstu odluku da u tome učestvujem. Ali, tada nisam mogao da isprojektujem šta će se sve desiti. Bila je to ogromna artikulacija događaja. Mislim da sam od tog dana, manje-više svaki dan živio za Republiku Srpsku. Bilo šta da sam radio u to vreme, kao poslanik, opozicioni lider ili na vlasti. Ponosan sam na sve te dane. Mnogi od njih nisu bili laki. Ali, kao i u životu, tako i u politici, na nekom preseku, kao sada, vidiš da je za nas bio veoma uspješan.

Priznaje da tada niko nije imao viziju kako će sve izgledati i da ćemo imati današnju Republiku Srpsku.

– Malo ko je imao takvu viziju. Mi smo želeli da odbranimo naše kuće, zavičaje… Kada je, kasnije došao rat, borili smo se oko toga kako sve definisati i šta uraditi. Moram da kažem da svijest o potrebi da se izgradi država, nama nije bila nepoznata. Nakon toga smo 28. februara 1992. doneli prvi Ustav. Tada je u BiH još vladao mir. Nakon toga su Muslimani i Hrvati izašli na referendum, za koji sada Hrvati u značajnoj meri žale. Žale što su u tome učestvovali jer su mu dali neku vrstu legitimiteta. A onda su od Muslimana potpuno potlačeni. Tako da im Republika Srpska, na neki način, izgleda kao daleka želja, u smislu da oni imaju svoju republiku. I to oni ne kriju. Kada odem u Mostar najčešće obični ljudi, ali i neki funkcioneri, znaju da kažu: ”Blago se vama, vi imate Republiku Srpsku. Šta bi mi dali da imamo svoju republiku”. E to što oni nemaju je zato što su 1. marta 1992. izašli na referendum i zajedno sa Muslimanima Alije Izetbegovića glasali za to. Bez obzira što su kasnije pravili Herceg-Bosnu. Mi Srbi smo od početka rekli da to nećemo.

Dodik se priseća da su taj dan srpski poslanici bili u Sarajevu, na Parlamentu BiH, a da su kasnije otišli na Pale i proglasili Republiku Srpsku.

– U Parlamentu BiH stvari nikako nisu išle. Sve što se pokušalo, bilo je preglasano od Hrvata i Muslimana, koji su u to vreme potpuno odbacili tadašnji Ustav SR BiH. Taj ustav je promovisao da postoji takozvano međunacionalno veće koje, u konačnici, odlučuje da li je povređen vitalni interes ili ne. Po tom Ustavu bilo je dovoljno da jedan narod kaže da nešto nije u skladu s njihovim interesima i da bilo koja odluka ne važi. Međutim, ovi su to sve ignorisali. Kasnije su to podržali stranci i to je ta priča. To je bila inicijalna kapisla da se kaže – ovo ne valja!

Dodik naglašava da su svi srpski poslanici bili ponosni, ali i zabrinuti.

– To nije bila laka odluka. Ali da nije bilo homogenizacije srpskog naroda oko te odluke i Republike Srpske, pogotovo iskazane u to vreme, pa i u ratu i nakon njega, većina od nas koji smo u to učestvovali bi danas vjerovatno bili po zatvorima. Kao nekakva pobunjenička grupa ili nešto slično. To baš i nije bilo jednostavno. Mnogi to ne vide kao opasnost i misle da političari imaju samo privilegije, a ne da imaju i patnje. Kao, mi nismo ljudi…

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike